• Посилання скопійовано

Ліквідується банк, на контролі в якого ЗЕД-операція. Як відбувається зняття з контролю?

Банк знімає експортну операцію резидента з поставки продукції, виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг з контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок останнього

Ліквідується банк, на контролі в якого ЗЕД-операція. Як відбувається зняття з контролю?

Офіс великих платників повідомляє, що з 27.07.2018 року набрала чинності постанова НБУ від 24.07.2018 р. № 86 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", якою внесено зміни до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями.

Розділом 5 Інструкції передбачено, що банки надсилають податковим органам повідомлення, зокрема про:

  • зняття експортної операції резидента з контролю;
  • якщо змінюються умови договору, що перебуває у банку на контролі;
  • якщо поставка продукції за імпортним договором резидента відбувається без її ввезення на митну територію України;
  • якщо клієнт не подав банку документи, потрібні останньому для з'ясування стану розрахунків за експортною операцією;
  • при закритті резидентом рахунку в цьому банку і переході його на обслуговування в інший або в разі закриття банком рахунку клієнта, - про незавершені експортні операції з поставки продукції, виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг та імпортні операції цього резидента;
  • виявлені у звітному місяці факти порушень в разі ненадходження в законодавчо встановлені строки (або строки, визначені в висновках) виручки, товарів.

Відлік законодавчо встановленого строку розрахунків за експортною операцією банк починає з наступного календарного дня після дня оформлення митної декларації (далі – МД) або підписання акта, рахунку (інвойсу) або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг.

Банк знімає експортну операцію резидента з поставки продукції, виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг з контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок останнього.

Додатковою підставою для зняття експортної операції з контролю, крім зарахування виручки, може бути:

  • повідомлення інших банків/ліквідаторів банків/юросіб, які утворилися в результаті ліквідації банків за рішенням власників, про зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок резидента, що відкритий у цьому банку/банку, що ліквідовується/банку, що ліквідований за рішенням власників (у повідомленні зазначається вся наявна в реквізитах платежу інформація, номер і дата договору, сума платежу - у тій частині, у якій відомості передаються банку);
  • повідомлення інших банків/ліквідаторів банків/юридичних осіб, які утворилися в результаті ліквідації банків за рішенням власників, про надходження реєстру МД за цією операцією резидента (у повідомленні зазначається вся наявна в реєстрі МД інформація).

Відлік законодавчо встановленого строку розрахунків за імпортною операцією банк починає з наступного календарного дня після дня здійснення операцій, вказаних у п. 3.1 р.3 Інструкції.

Додатковою підставою для зняття імпортної операції з контролю, крім реєстру МД, може бути: повідомлення інших банків/ліквідаторів банків/юридичних осіб, які утворилися в результаті ліквідації банків за рішенням власників, яким митний орган надіслав інформацію про цю операцію резидента, про отримання такого реєстру (у повідомленні зазначаються номер і дата реєстру, уся наявна в реєстрі інформація про операцію резидента, а також вартість продукції в тій частині, у якій відомості передаються банку).

При цьому з метою зняття експортної/імпортної операції з контролю зазначені повідомлення надаються на запит резидента або запит банку тільки тому банку, який зазначений у запиті резидента або якому резидент дозволив цей запит.

Банк зобов'язаний після отримання таких повідомлень здійснити перевірку достовірності отриманої інформації, отримати підтвердження факту підписання цього повідомлення керівником та/або уповноваженою особою.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»