• Посилання скопійовано

Змінився порядок отримання товарів гуманітарної допомоги

Мінфін усунув перешкоди в отриманні товарів гуманітарної допомоги

Змінився порядок отримання товарів гуманітарної допомоги

Набрали чинності зміни до Наказу Мінфіну від 15.06.2012 р. № 731 про врегулювання питання відшкодування витрат за зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів.

«Реалізація цих змін надасть можливість комплексно вирішити питання розпорядження товарами гуманітарної допомоги, їх видачі зі складів органів доходів і зборів з відшкодуванням фактично понесених при зберіганні витрат, що, у свою чергу, сприятиме своєчасному спрямуванню гуманітарної допомоги за цільовим призначенням», – підкреслив заступник Міністра фінансів Сергій Верланов.

 

У чому суть?

Згідно з МКУ товари, які до закінчення строків тимчасового зберігання під митним контролем на складах організацій-отримувачів гуманітарної допомоги (з урахуванням можливості продовження строку тимчасового зберігання – до 120 днів) не були задекларовані власником або уповноваженою ним особою до відповідного митного режиму, підлягають обов'язковій передачі для зберігання органу доходів і зборів, а видані їх власникам можуть бути лише після відшкодування органам доходів і зборів витрат на зберігання.

Для зберігання товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів, митницями ДФС, як правило, укладаються договори зберігання з утримувачами складів організацій – отримувачів гуманітарної допомоги. Тобто товари гуманітарної допомоги юридично зберігаються на складі органу доходів і зборів фактично перебуваючи на складах організацій – отримувачів гуманітарної допомоги.

При цьому Кодексом не визначено випадків, коли вимоги щодо відшкодування витрат на зберігання не застосовуються.

Таким чином, отримання організацією – отримувачем гуманітарної допомоги товарів гуманітарної допомоги зі свого складу можливо тільки після відшкодування витрат на зберігання, розрахованих у загальному порядку.

Врахувавши, зокрема, практичний досвід застосування митницями Порядку відшкодування витрат за зберігання товарів та транспортних засобів на складах митних органів, затвердженого наказом Мінфіну від 15.06.2012 р. № 731, Мінфіном спільно з ДФС розроблено зміни до цього Порядку.

Наказ Мінфіну від 19.03.2019 р. №115 затверджує попередньо погоджені з Державною регуляторною службою України зміни до зазначеного вище Порядку, згідно з якими обрахування витрат за зберігання товарів, транспортних засобів, що визнані гуманітарною допомогою, на складі організації – отримувача гуманітарної допомоги, якщо таке зберігання вважається зберіганням на складі органу доходів і зборів відповідно до положень ч. 4 ст. 239 МКУ, має здійснюватися пропорційно до калькуляції витрат за період зберігання цих товарів на відповідних складах згідно з договором.

 

Що це дасть?

Положення Наказу спрямовані на:

  • попередження накопичення товарів гуманітарної допомоги на складах органів доходів і зборів та уникнення витрат на розпорядження тими з них, за якими не звернувся власник;
  • отримання зі складів митниць ДФС товарів гуманітарної допомоги з відшкодуванням лише фактично понесених витрат згідно з договором про надання послуг зі зберігання;
  • зменшення обсягу товарів гуманітарної допомоги, які тривалий час зберігаються на складах митниць ДФС і щодо яких посадовими особами митниці мають здійснюватися митні формальності;
  • уникнення затримок з видачою товарів гуманітарної допомоги зі складів митниць ДФС;
  • своєчасне спрямування гуманітарної допомоги для використання за цільовим призначенням.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»