• Посилання скопійовано

Станом на 2 липня статус уповноваженого експортера отримали 239 підприємств

За даними ДФС в Україні 239 підприємств, які експортують товари до країн ЄС, станом на 02.07.2019 отримали статус уповноваженого експортера

Станом на 2 липня статус уповноваженого експортера отримали 239 підприємств

ДФСУ розповідає, що для спрощення та прискорення митного оформлення товарів, що експортуються з України до країн ЄС в Україні запроваджено європейську модель «уповноваженого» експортера, який має змогу без оформлення сертифіката EUR.1 самостійно декларувати преференційне походження товарів на комерційних документах. В Україні 239 підприємств, які експортують товари до країн ЄС, станом на 02.07.2019 отримали статус уповноваженого експортера.

Наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. №176, який набув чинності з 21.06.2019, удосконалено порядок надання та анулювання митницею статусу уповноваженого (схваленого) експортера.

Передбачено:

– до уповноваженого (схваленого) експортера, окрім підприємства-експортера, юридичної особи, віднесення фізичної особи – підприємця;

– для отримання статусу уповноваженого (схваленого) експортера передбачається виконання таких критеріїв:

  • здійснення зовнішньоекономічних експортних операцій з товарами преференційного походження;
  • відсутність до дня звернення до митниці із заявою про отримання статусу уповноваженого (схваленого) експортера порушень правил визначення преференційного походження товарів, встановлених угодами, виявлених за результатом верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів про походження (перевезення) товару з України та/або декларацій;
  • товар, який експортується, відповідає правилам визначення преференційного походження товарів, установленим угодами.

Для підтвердження українського походження товарів передбачено подання декларацій постачальника (виробника) товарів, форма яких визначена наказом Мінфіну №950 «Про затвердження Порядку заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1».

Вказані форми декларацій постачальника (виробника) товарів є ідентичні формам декларацій, наведеними в додатках 22-15, 22-16, 22-17, 22-18 до Регламенту Комісії (ЄС) від 24.11.2015 р. №2447/2015 (декларації застосовуються в Європейському Союзі для підтвердження преференційного походження товарів та видачі митними органами сертифікатів).

Крім того, подовжено із 30 до 90 календарних днів з дня отримання заяви строк надання митницею підприємству-експортеру статусу уповноваженого (схваленого) експортера.

Уточнено, що доповнення інформаційного аркуша новою(ими) товарною(ими) позицією(ями) УКТ ЗЕД здійснюється митницею за заявою уповноваженого (схваленого) експортера.

Передбачено зміни до Розділу IV «Права та обов’язки уповноваженого (схваленого) експортера» Порядку.

Так, у новій редакції викладено:

  • пункт 5 – «Уповноважений (схвалений) експортер зобов’язується виконувати вимоги, зазначені в угоді(ах), щодо заборони відшкодування (зменшення) або звільнення від сплати мит на матеріали, що не походять з держав Сторін угод(и) та були використані під час виробництва продуктів»;
  • пункт 7 – «Уповноважений (схвалений) експортер зобов’язаний у порядку, встановленому ст. 345355 МКУ, забезпечити органу доходів і зборів проведення документальних перевірок, пов’язаних з виробництвом товару(ів), на який(і) оформлено декларацію(ії) при експорті з України».

До того ж подовжено з 10 до 14 календарних днів строк надання уповноваженим (схваленим) експортером на запит митниці копії декларації та документів, що підтверджують преференційне походження товару(ів) з України, експортованого(их) відповідно до митної декларації.

Змінено й розділ V «Права та обов’язки митниці». Зокрема, пункт 3 викладено в такій редакції: «Митниця здійснює нагляд за використанням наданого статусу шляхом затребування у нього документів, наведених у пунктах 4 та 5 розділу IV цього Порядку».

Також доповнено новим пунктом 4 такого змісту: «За запитом митного органу країни ввезення товару проводить верифікацію (перевірку достовірності) декларації(й) у порядку, встановленому постановою Кабінетом Міністрів України від 09 грудня 2015 року №1029 «Про затвердження Порядку верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів і декларацій про походження товару з України».

Нагадуємо, що уповноважений експортер у порівнянні з іншими експортерами має такі переваги:

  • можливість експортером самостійно декларувати українське преференційне походження товарів на комерційних документах без оформлення сертифіката EUR.1 на кожну партію товарів та залучення митниці;
  • спрощення процедури підтвердження експортерами преференційного походження українських товарів на комерційних/товаросупровідних документах;
  • необмежений строк дії статусу уповноваженого експортера;
  • підтримка та прискорення процедури експорту товарів українського походження на ринку країн ЄС;
  • пільговий режим оподаткування товарів українського походження в країнах ЄС.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»