• Посилання скопійовано

Уряд врегулював роботу авторизованих операторів на митниці

Рішенням Уряду затверджено процедуру та алгоритм проведення оцінки відповідності критеріям авторизованого економічного оператора

Уряд врегулював роботу авторизованих операторів на митниці

Міністерство фінансів України розповідає, що 29 липня, Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про деякі питання функціонування авторизованих економічних операторів», розроблену Мінфіном спільно з Держмитслужбою, чим врегулював усі формальності для запуску програми АЕО в Україні.

Рішенням Уряду затверджено процедуру та алгоритм проведення оцінки відповідності критеріям авторизованого економічного оператора (АЕО), форми документів, що мають подаватися підприємствами та видаватися митними органами для отримання статусу АЕО.

Впровадження програми АЕО сприятиме наданню суттєвих спрощень митних формальностей для підприємств з високим ступенем довіри, дозволить реалізувати майбутнє взаємне визнання статусу АЕО уповноваженими органами інших держав, надасть можливість українським підприємствам брати участь у формуванні безпечних ланцюгів постачання товарів та сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності на зовнішніх ринках.

На сьогодні програми АЕО вже реалізовано у 83 країнах світу, ще 19 країн перебувають у стадії їх активного впровадження.

Що надає програма АЕО для підприємств:

  • пришвидшення проходження митних процедур (знижений рівень ризику; процедура спрощеного декларування);
  • підвищення сервісу надання митних послуг (можливість надходження товарів відразу на склад компанії; попередження про здійснення фізичного огляду вантажу);
  • економія витрат (зменшення затримок на кордоні; зменшення витрат на послуги митних терміналів);
  • передбачуваність ведення бізнесу (прозорі та заздалегідь зрозумілі процедури митного оформлення; підвищення рівня безпеки та поліпшення зв'язку між партнерами в ланцюгу постачань).

Постанова КМУ розроблена з урахуванням Керівних принципів ЄС щодо АЕО (AEO Guidelines) та коментарів бізнес асоціацій, Європейської комісії, міжнародних експертів. У подальшому це дозволить реалізувати угоди про взаємне визнання статусу АЕО (AEO MRA).

«Ми робимо ще один крок назустріч бізнесу – запроваджуємо програму АЕО, яка стане інструментом підвищення ефективності ведення бізнесу, покращення маркетингового статусу компанії, що зможе використовувати переваги статусу АЕО.

Ми поступово втілюємо в життя наш План дій з реформування митниці – максимально спрощуємо та автоматизуємо митні процедури, підвищуємо ефективність системи аналізу ризиків. Практичне запровадження програми АЕО в Україні також відкриває такі можливості. Окрім того, отримання авторизації АЕО дозволить доброчесним компаніям скоротити часові та матеріальні витрати, пов’язані зі здійсненням митних формальностей щодо товарів, орієнтовно до 30%», – зазначив Міністр фінансів Сергій Марченко.

Впровадження в Україні програми АЕО та укладення угод про взаємне визнання статусу АЕО сприятиме виходу українського бізнесу, залученого до міжнародних ланцюгів постачання товарів, на ринки ЄС та, потенційно, ще 56-ти країн світу.

Постанова набирає чинності з дня її опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»