• Посилання скопійовано

Аналіз та оцінка ризиків в митній системі – за новим порядком: проєкт Мінфіну

Мінфін оприлюднив проєкт нового Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю

Аналіз та оцінка ризиків в митній системі – за новим порядком: проєкт Мінфіну

23 листопада 2020 року Мінфін оприлюднив проєкт наказу (завантажити), яким пропонує викласти у нові редакції Порядок здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю.

Переглянути його можна тут>>

Проєктом акта передбачається: 

  • впровадження інструментарію з управління ризиками для забезпечення роботи автоматизованої системи управління ризиками в автоматичному режимі;
  • визначення засад формування  інформаційної бази даних ризиків із застосуванням інформаційних технологій;
  • вдосконалення профілювання ризиків із використанням інформаційних технологій як одного із засобів з управління ризиками;
  • встановлення порядку та випадків внесення змін та/або скасування форм та обсягів митного контролю, обраних за результатами застосування автоматизованої системи управління ризиками.

Як зазначено у самому Порядку, його розроблено з метою забезпечення вибірковості митного контролю шляхом застосування системи управління ризиками (САР), поліпшення ефективності роботи Держмитслужби під час митного контролю, прискорення митного оформлення за рахунок застосування методів управління ризиками, у тому числі аналізу ризиків із використанням інформаційних технологій, та здійснення таргетингу.

Порядок встановлює єдиний підхід до здійснення митними органами (їх структурними підрозділами) аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю.

Державній митній службі також буде доручено забезпечити до 1 січня 2023 року доопрацювання інформаційних систем єдиної автоматизованої інформаційної системи митних органів, зокрема розроблення програмних рішень для бази даних ризиків та реєстру профілів ризику.

У разі затвердження цей наказ набере  чинності з дня його офіційного опублікування.

Наразі ж зауваження та пропозиції щодо змісту проєкту наказу можна надавати у письмовій та електронній формі за адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: kyslytska@minfin.gov.ua
  • Державна регуляторна служба України, 01011, Київ, вул. Арсенальна, 9/11, e-mail: inform@dkrp.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»