• Посилання скопійовано

Ліцензування та квоти експорту і імпорту у 2022 році: КМУ розробило проєкт Постанови

Мінекономіки розмістило для громадського обговорювання проєкт постанови КМУ про імпортно-експортні квоти у 2022 році. Хто потрапить під обмеження?

Ліцензування та квоти експорту і імпорту у 2022 році: КМУ розробило проєкт Постанови

На сайті Мінекономіки було розміщено для обговорення проєкт постанови КМУ щодо щорічного затвердження переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та обсяги квот на 2022 рік.

Відповідно, набрання чинності даною постановою передбачено з 1 січня 2022 року. З текстом проєкту Постанови та повним переліком товарів можна ознайомитись за посиланнями.

Проєктом постанови пропонується, зокрема, запровадити:

  • ліцензування та квотування експорту срібла, золота, брухту дорогоцінних металів (коди УКТЗЕД 7106, 7108, 7112) з метою уникнення масового вивезення золота та срібла, крім банківських металів, у якості сировини та створення умов для раціонального використання ресурсів держави;
  • ліцензування експорту, імпорту контрольованих речовин (озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів), товарів та обладнання, що можуть містити озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (конкретний перелік наведено у додатках 2 і 3 до проєкту постанови) умов Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар;
  • ліцензування імпорту з Республіки Північна Македонія сільськогосподарської продукції та продукції її переробки в межах тарифної квоти (додаток 4 до проєкту постанови) згідно з вимогами Угоди про вільну торгівлю між Республікою Македонія та Україною від 18.01.2001, ратифікованої Законом від 5 липня 2001 р. № 2599-III;
  • ліцензування експорту антрациту (код УКТ ЗЕД 2701 11 00 00), а саме вугілля з граничним вмістом летких речовин (у перерахунку на суху безмінеральну основу) не більше як 14 відсотків, з метою упередження неконтрольованому вивозу стратегічно важливого виду вугілля з країни (антрациту) та забезпечення рівноваги в енергетичній сфері (на виконання Указу Президента від 16.02.2017 № 37).

Крім цього, запропонованою редакцією постанови передбачається, що не використані у 2021 році суб’єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів, визначених у постанові КМУ на 2021 рік (від 28 грудня 2020 р. № 1329, про яку ми писали тут), чинні до 1 березня 2022 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.

Також зазначається, що для митного оформлення товарів, які навантажуються навалом та експорт (імпорт) яких ліцензується, гранична різниця фактичного значення їх вартості, кількості або ваги не може перевищувати 5 відсотків значення, зафіксованого у відповідній ліцензії.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»