• Посилання скопійовано

З 1 липня скасовуються пільги на імпортні товари та авто: підписано та опубліковано Закон

Рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто (з 1 липня 2022 року). 30 червня Зеленський підписав відповідний Закон , в цей же день його опубліковано в Голосі України

З 1 липня скасовуються пільги на імпортні товари та авто: підписано та опубліковано Закон

30 червня Президент підписав Закон. Про це йдеться в   у картці законопроєкт №7418. Його також опубліковано в Голосі України. Тож норми почнуть діяти з 1 липня. З текстом Закону можна ознайомитися тут. 

Нагадаємо, 21 червня 2022 року ВРУ ухвалила урядовий законопроєкт №7418 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування". Це рішення підтримали 234 нардепи, про що повідомив Я. Железняк.

Законопроєктом пропонувалося відновити оподаткування, яке було скасовано Законом №2142:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 3,0 млрд грн ПДВ та ввізного мита);
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито (за даними митної статистики, в середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 0,5 млрд грн ввізного мита);
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами (в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло приблизно 13 млрд грн; ввезено понад 119 тисяч автомобілів; непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу).

Водночас пропонується внести зміни до Закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для звільнення від сплати збору на обов’язкове державне страхування тих, хто набуває власності на легкові автомобілі, оснащенні виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Це Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування, крім абзацу третього пункту 2 розділу 1 (щодо виключення пп. 69.24, 69.25 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ) та абзацу четвертого пп. 1 п. 2 розділу 2 (щодо виключення абзаців першого, третього і четвертого пп. 1 п. 9-11 розділу XXI МКУ) цього Закону, які наберуть чинності з 1 липня 2022 року.

Отже, з 1 липня 2022 року повертаються мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»