• Посилання скопійовано

З 1 квітня 2014 року збільшились ставки податків та зборів

Декларацію збору слід складати окремо за І квартал 2014 року за ставками, які діяли до 1 квітня 2014 року, та починаючи з ІІ кварталу – наростаючим підсумком з початку року за новими ставками

З 1 квітня 2014 року збільшились ставки податків та зборів

«Антикризовим законом», крім збереження на постійній основі ставок з податку на прибуток в розмірі 18%, ПДВ – 20%, збільшення ставок акцизного збору на автомобілі, тютюнові вироби та алкогольні напої, з 1 квітня 2014 року збільшено ставки ресурсних податків і зборів, окрім збору за спеціальне використання лісових ресурсів. Ставки ресурсних податків і зборів, які визначені в абсолютних значеннях, проіндексовано приблизно до рівня прогнозованого індексу споживчих цін на 2014 рік, який розрахований на рівні 108,5% (додаток до постанови КМУ від 18.12.2013 р. №978).

Нагадаємо, що згідно з абзацом 9 пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), Кабмін зобов’язаний щорічно до 1 червня вносити до Верховної Ради законопроект про зміну ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індекс цін виробників промислової продукції.

Розглянемо збільшення ставок в розрізі окремих податків та зборів.

Збір за спеціальне використання води

Ставки збору за спеціальне використання води, встановлені статтею 325 Податкового кодексу України, підвищено приблизно на 8,6% для всіх напрямів і джерел використання (підземних, поверхневих джерел, використаної води для потреб гідроенергетики, водного транспорту, рибного господарства, виробництва напоїв, кар’єрної та дренажної води).

В той же час порядок обчислення та сплати збору в 2014 році залишився незмінним.

Відповідно до пункту 326.1 статті 326 ПКУ збір за спеціальне використання води обчислюється щоквартально наростаючим підсумком з початку року.

У зв’язку з вищенаведеними змінами, податкову декларацію збору слід складати окремо за 1 квартал 2014 року за ставками, які діяли до 1 квітня 2014 року, та починаючи з другого кварталу – наростаючим підсумком з початку року за новими ставками.

Нагадаємо, що граничний термін подання податкової декларації за 1 квартал 2014 року припадає на 12 травня (у зв’язку з вихідними). Останнім днем сплати збору є 20 травня.

Екологічний податок

Екологічний податок з 1 квітня буде нараховуватися за ставками, збільшеними приблизно на 8,3%. Ставки екологічного податку встановлені статтями 243-245 Податкового кодексу за видами джерел забруднення (викиди, скиди, утворення, розміщення, тимчасове зберігання відходів).

Оскільки податкова декларація екологічного податку складається окремо за кожний звітний (податковий) квартал, то за 1 квартал 2014 року таку декларацію слід складати за старими ставками податку, починаючи з другого кварталу – за новими ставками.

Нагадаємо, що останній день подання податкової декларації за 1 квартал 2014 року припадає на 12 травня ( у зв’язку з вихідними 10 -11 травня). Останнім днем сплати збору є 20 травня.

Плата за землю

З 1 квітня збільшено приблизно на 8,5% ставки земельного податку, встановлені пунктом 275.1 статті 275 ПКУ, для власників землі та землекористувачів у населених пунктах, де не проведено грошову оцінку. Ставка залежить від чисельності населення населеного пункту, де розташована земельна ділянка.

По тих населених пунктах, де грошову оцінку земель проведено, та поза населеними пунктами, ставки податку не змінено.

Змінено розмір орендної плати за землі сільськогосподарського призначення, її мінімальний розмір не може бути меншим 3% нормативної грошової оцінки, до змін був 1% ( п.п. 288.5.1 ПКУ). Тобто, для всіх орендарів державних та комунальних земельних ділянок встановлено однаковий мінімальний розмір орендної плати - 3% нормативної грошової оцінки.

Слід врахувати, що згідно з пунктом 286.4 ПКУ, у разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зміни.

Тобто платники, які подали річну декларацію, в якій застосовували ставки земельного податку згідно з пунктом 275.1 ПКУ або ставки орендної плати  в розмірі 1% нормативної грошової оцінки, зобов’язані з 1 квітня 2014 року провести перерахунок нарахованого земельного податку або орендної плати та подати нову звітну декларацію не пізніше 20 травня 2014 року. Підприємства, які обрали помісячний спосіб декларування, з 1 квітня зобов’язані застосовувати нові ставки.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»