• Посилання скопійовано

Реформування податкової системи: що очікувати платникам податків?

Оприлюднено проект Концепції реформування податкової системи України

Реформування податкової системи: що очікувати платникам податків?

Мінекономрозвитку на своєму сайті оприлюднило проект розпорядження КМУ «Про схвалення Концепції реформування податкової системи України».

Таке реформування викликано необхідністю невідкладної стабілізації фінансової ситуації, підвищення фінансової незалежності органів місцевого самоврядування та стимулювання економічних процесів в Україні.

Проблеми передбачається розв’язати шляхом:

1) побудови партнерських взаємовідносин між податковими органами і платниками.

Зокрема, заплановано передбачити у Податковому кодексі види відповідальності за неправомірні дії не лише платників податків, а й контролюючих органів та їх посадових осіб. А також прописати чіткий механізм дій платників податків у разі порушення його прав.

Окрім того, для зменшення тиску на платників податку через контрольно-перевірочні заходи, запропоновано:

 - переглянути та скоротити перелік перевірок платника податків;

- створити окрему службу фінансових розслідувань;

- забезпечити право платника податків на вибір порядку здійснення перевірок: контролюючими органами або аудиторськими компаніями.

2) гармонізації  бухгалтерського та податкового обліку, що передбачатиме:

- ведення бухобліку та підготовку фінзвітності на основі МСФЗ (окрім малого та середнього бізнесу);

- використання фінзвітності для цілей розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток;

- посилення контролю з боку держави за якістю ведення бухобліку та складання фінзвітності через формування фахової експертизи з МСФЗ, з повноваженнями перевірки контролю якості, та запровадження функції фінансового моніторингу;

- збільшення відповідальності керівництва підприємств за якість ведення бухобліку та складання фінзвітності. 

3) спрощення податкової системи, яке головним чином полягатиме у зменшенні кількості податків та зборів з 22 до 8-ми. В результаті залишаться:

- податок на прибуток підприємств;

- ПДФО;

- ПДВ;

- акцизний податок;

- ресурсний податок;

- податок на нерухоме майно;

- єдиний податок;

- фіксований сільгоспподаток.

Суттєві зміни заплановані і у системах оподаткування ЄСВ та ПДВ.

Так, розмір ставки ЄСВ скоротять з 36,77% до 18%. Однак це стосуватиметься лише платників податку, які збільшать фонд оплати праці в два рази, і лише на півроку. Окрім того, усі фонди соціального страхування будуть об’єднані в єдиний фонд.

Ставки ПДВ зменшать і вони становитимуть 7% (при розрахунках між платниками ПДВ) і 17% (при реалізації неплатникам ПДВ). Для розрахунків по ПДВ будуть відкриті окремі рахунки.

Натомість втрати державного бюджету компенсуватимуть за рахунок:

- підвищення акцизних ставок (щодо збору за першу реєстрацію транспортного засобу, збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства),

- розширення бази акцизного податку шляхом включення до переліку підакцизних товарів електроенергії та природного газу, які входять до гармонізованої номенклатури товарів у країнах – членах ЄС (щодо зборів у вигляді цільових надбавок);

Також переглянуть і відповідно скоротять перелік доходів та витрат, що не оподатковуються, операцій, що не є об’єктом оподаткування або звільнені від оподаткування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»