• Посилання скопійовано

Верховна Рада може скасувати строки давності для несплати податків

Пропонується скасувати строки давності для притягнення до відповідальності за несплату податків. Ініціатори вважають, що це відповідає світовим тенденціям, а чинні норми законодавства «не відповідають умовам та вимогам сьогодення».

Верховна Рада може скасувати строки давності для несплати податків

В парламенті зареєстровано проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо незастосування давності в разі ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування)» (№4765), - пише "ЗІБ".

Документом пропонується встановити в ч. 5 ст. 49 Кримінального кодексу правило, згідно з яким давність не застосовується в разі вчинення злочинів у сфері господарської діяльності, передбачених у стст.212, 212-1 КК (ухилення від сплати податків).

Автор проекту, позафракційний депутат з Харкова Євген Мураєв, у пояснювальній записці відзначає, що чинні нині норми «не відповідають умовам та вимогам сьогодення», що призводить до уникнення певними особами відповідальності за несплату податків та недоотримання державним та місцевими бюджетами коштів. Крім того, Мураєв звернув увагу на світові тенденції щодо боротьби з переміщенням коштів в офшори. А «одним із ефективних способів такої боротьби», на думку ініціаторів змін, є збільшення строків давності для притягнення до відповідальності за відповідні злочини, або взагалі їх скасування.

«Прийняття цього Законопроекту необхідне, зокрема, для запровадження ефективного управління економікою України, відновлення її платоспроможності, конкурентоздатності, відновлення внутрішнього економічного ринку, збільшення експорту товарів з великою часткою доданої вартості, збільшення обсягу надходжень до Державного бюджету України та місцевих бюджетів», - так обгрунтовує необхідність прийняття Закону депутат.

*****

Від редакції: про відповідальність за ст. 212 та строки давності

Якщо зовсім коротко, то зараз строки давності за злочини невеликої тяжкості (ч.1,2 ст. 212 ККУ) встановлено у 2 роки, а за тяжкий злочин (ч.3 ст. 212 ККУ) - у 10 років.
А тепер за порядком.

 

Щодо класифікації злочинів

Згідно із ст. 212 ККУ, кримінальну відповідальність встановлено за ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів),  якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів:

  • у значних (від 1000 нмдг)
  • у великих (від 3000 нмдг)
  • або особливо великих (від 5000 нмдг) розмірах. 

Видно, що «розміри» встановлюються пропорційно неоподаткованому мінімуму доходів громадян. Відповідно до п. 5 підр. І розд. ХХ ПКУ, в цьому випадку сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 ПКУ для відповідного року (тобто кожен рік ця сума переглядається).

Отже, у 2016 році для кваліфікації злочинів за ст. 212 ККУ 1 нмдг дорівнює 689 грн. Таким чином, у 2016 році:

  • 1000 нмдг – це 689 000 грн («значні» розміри);
  • 3000 нмдг – це 2 067 000 грн («великі» розміри);
  • 5000 нмдг – це 3 445 000 грн («особливо великі» розміри).

Водночас, для застосування відповідальності використовується розмір нмдг на рівні 17 грн.

 

Щодо строків давності

Для ухилення від сплати податків спеціальні строки давності наразі не встановлено. Тобто слід керуватись строками давності для кримінальної відповідальності, які встановлено ст. 49 ККУ. А вони напряму залежать від класифікації злочинів та виду покарання.

Тож маємо, що за ухилення від сплати податків в 2016 році: 

  • на суму до 689 000 грн. кримінальну відповідальність не встановлено;
  • на суму від 689 000 грн  до 2 067 000 грн. особа карається штрафом від 17 000 грн до 34 000 грн або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Строк давності за такий злочин невеликої тяжкості (ч.1 ст. 212 ККУ) встановлено у 2 роки;
  • на суму від 2 067 000 грн. до 3 445 000 грн. або  за попередньою змовою групою осіб на суму від 689 000 грн  до 2 067 000 грн - караються штрафом від 34 000 до 51 000 грн з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Строк давності за за такий злочин невеликої тяжкості (ч.2 ст. 212 ККУ) встановлено в 2 роки; 
  • на суму від 3 445 000 грн. і більше (або повторно за ч. 1, 2 ст. 212 ККУ) - караються штрафом від 255 000 грн до 425 000 грн з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Строк давності за за такий тяжкий злочин (ч.3 ст. 212 ККУ) встановлено в 10 років. 

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»