• Посилання скопійовано

Опубліковано черговий проект змін до Податкового кодексу - в частині ПДВ, акцизного податку та рентної плати

Зокрема, запропоновано підвищити акцизи на пиво, вино і сигарети

Опубліковано черговий проект змін до Податкового кодексу - в частині ПДВ, акцизного податку та рентної плати

Сьогодні, 19 вересня, на сайті Верховної Ради оприлюднено текст законопроекту №5132 "Про внесення змін до Податкового кодексу України". Його автором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Як зазначено у пояснювальній записці, зміни норм Податкового кодексу України, запропоновані законопроектом, мають на меті створити умови для збільшення надходжень до бюджету та забезпечення збалансованості бюджету 2017 року, а також адаптації до норм Європейського законодавства.

Законопроектом, зокрема, пропонується:

1) У частині ПДВ з метою запобігання утворенню схем мінімізації податкових зобов’язань із використанням сільськогосподарських підприємств, що обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, та безпідставному бюджетному відшкодуванню ПДВ, пропонується установити, що: 

- рахунки в СЕА ПДВ, які додатково відкриті сільськогосподарським підприємствам, що обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, закриваються з дня наступного за граничним терміном сплати податкових зобов’язань за грудень 2016 року, для платників, які обрали квартальний податковий період – за ІV квартал 2016 року;

- реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН, складених сільськогосподарськими підприємствами, що обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року. Реєстрація зазначених податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням цього терміну;

Передбачено також, що тимчасово, до 1 січня 2019 року:

  • не підлягатимуть поверненню суми бюджетного відшкодування, розрахунок яких було зроблено за рахунок від'ємного значення, сформованого за операціями з придбання сільськогосподарських товарів/послуг, які не були фактично отримані отримувачем;
  • датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, вважається дата відвантаження товарів, а  датою віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту за операціями з придбання таких сільськогосподарських товарів/послуг – дата, отримання платником податку товарів/послуг.

Детальніше про долю спецрежимників  у 2017 році розглянуто у аналітиціПДВ-зміни в проекті податкової реформи від Мінфіну

 

2) У частині акцизного податку:

- збільшити ставки акцизного податку:

  • на алкогольні напої на 20%,
  • на виноробну продукцію та слабоалкогольні напої на індекс споживчих цін 12%,
  • на тютюнові вироби на 30% специфічну та на 3 відсоткові пункти (з 12% до 15%) адвалорну;

- запровадити єдину ставку акцизного податку на дизельне паливо 125,5 Є за 1000 л замість диференційованої ставки 125,5 Є та 95 Є в залежності від вмісту сірки.

Як роз'яснюють законотворці, наразі ставки акцизного податку на підакцизні товари значно нижчі, ніж мінімальні встановлені Директивами для Європейських країн. Зокрема, на тютюнові вироби у 6 разів, на горілку у 1,5 рази, дизельне паливо 2,6-3,5 рази (залежно від вмісту сірки). Збільшення ставок акцизного податку сприятиме наближенню до норм законодавства Євросоюзу, скороченню споживання шкідливих для здоров’я товарів (алкогольні напої та тютюнові вироби).  

 

3) У частині рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України:

- підвищити ставку рентної плати за користування радіочастотним ресурсом для радіозв'язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації у діапазоні радіочастот 2300-2400 МГц та 2500-2690 МГц з 40,92 до 20 000,00 грн. за 1 МГц;   

- ввести понижуючі та підвищуючі коефіцієнти до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом для стільникового радіозв’язку та радіозв'язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації.

Підвищувальні коефіцієнти у розмірі 1,4 пропонується ввести за перевищення у одного користувача радіочастотного ресурсу оптимально необхідної ширини смуг радіочастот у відповідних діапазонах для впровадження технологій системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління (LTE) та у розмірі 1,2 за неефективно фрагментовані смуги радіочастот.

Разом з цим, у разі вжиття користувачами радіочастотного ресурсу заходів з метою залишення оптимально необхідної суцільної смуги радіочастот пропонується встановити понижувальний коефіцієнт 0,75.

 

4) У частині рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України пропонується збільшити ставку рентної плати з 2,4 долара США за транзитне транспортування однієї тонни аміаку за кожні 100 кілометрів відстані відповідних маршрутів його транспортування до 4,8 долара США.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»