• Посилання скопійовано

Україна піднялась на 23 позиції у рейтингу легкості сплати податків

Мінфін повідомив про підняття України на 23 позиції у рейтингу легкості сплати податків Paying Taxes. Зокрема, наша країна посіла 84 місце (у минулому році - 107) серед 190 країн

Україна піднялась на 23 позиції у рейтингу легкості сплати податків

Як повідомляє Міністерство фінансів України, міжнародна спільнота оцінила позитивно зміни, які відбулися у податковій сфері минулого року. Зокрема, було знижено ставки ЄСВ з 41% до 22%, ставки рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, скасовано утримання ЄСВ в розмірі 3,6% із заробітної плати працівників, встановлено єдину базову ставку ПДФО у розмірі 18% (замість двох - 15% та 20%), запроваджено новий порядок відшкодування ПДВ та його оприлюднення на сайті ДФС, а також систему електронного адміністрування реалізації пального.

Очевидною є необхідність надалі спрощувати сплату податків та покращувати бізнес-клімат.

В цьому році Мінфін продовжив роботу і напрацював разом з народними депутатами, громадськими експертами та бізнесом антикорупційний законопроект податкових змін.

Головна мета - підвищити якість адміністрування, тобто всього процесу нарахування сплати податків та взаємодії платника та податкової.

Результатом має стати зменшення тиску на бізнес та створення нормальних умов для його розвитку.

Цей законопроект є важливою частиною реформи ДФС, адже він прибирає можливості для системної корупції в податковій сфері. Законопроект вже публічно підтримали основні бізнес-асоціації, громадські експерти та неурядові організації. Наразі пакет податкових змін знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

"Впевнений, що антикорупційний пакет податкових змін №5368, який Мінфін напрацював разом з народними депутатами, бізнесом та експертами значно спростить умови ведення бізнесу в Україні. Головне тепер, щоб український парламент якнайскоріше проголосував цей пакет", - зазначив з цього приводу заступник Міністра фінансів Євгеній Капінус.

 

Довідково

Рейтинг Paying Taxes складається щорічно Світовим банком спільно з аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers за підсумками попереднього податкового року.

Податкові системи оцінюються за 4 параметрами:

  • загальна податкова ставка;
  • час, який витрачається плитник на сплату податків; 
  • кількість платежів;
  • система відшкодування ПДВ.

***

Новини на тему:

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»