• Посилання скопійовано

Рада попередньо погодила зміни до ПКУ щодо ПДВ, єдиного податку, акцизу та інших податків

6 грудня Верховна Рада прийняла за основу та направила на друге читання за скороченою процедурою законопроект №5132 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році"

Рада попередньо погодила зміни до ПКУ щодо ПДВ, єдиного податку, акцизу та інших податків

За документ проголосували 229 нардепів. При цьому підготовку документа до другого читання за скороченою процедурою з другого разу підтримало 231 народних депутатів.

Законопроектом пропонується:

1) переглянути відповідно до вимог пункту 4 розділу ХІХ ПКУ ставки оподаткування, визначені в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції, зокрема, акцизного податку, екологічного податку та рентної плати;

2) переглянути положення, в яких міститься прив’язка до розміру мінімальної заробітної плати, у зв’язку з підвищенням її з 2017 року до 3200 грн.

Зокрема, запропоновано внести зміни до порядку встановлення ставок єдиного податку для "єдинників". Так, ставки єдиного податку встановлюються:

  •  для платників І групи -  у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • для платників ІІ групи — у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;
  • для платників ІІІ групи — у відсотках до доходу.

Відповідні зміни будуть внесені у п. 293.1 та у пп. 1 п. 293.2 ПКУ.

Тобто у 2017 році для І групи буде встановлена фіксована ставка у межах до 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, для ІІ групи - 20% від мінімальної зарплати. 

Для ІІІ групи ставки не зміняться. Як й у 2016 році, у 2017 році для ІІІ групи (платників ПДВ) ставка буде 3%, для ІІІ групи (неплатників ПДВ) - 5%.

3) удосконалити деякі положення щодо адміністрування податку на додану вартість, рентної плати тощо.

Докладно про основні зміни, запропоновані законопроектом №5132, читайте тут і тут.

Звертаємо увагу! Законопроект прийнято з пропозиціями Комітету з питань податкової та митної політики, зокрема:

- підвищення специфічної ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 40%, без підвищення адвалорної ставки;

- підвищення ставки акцизного податку на пиво на 12% (індекс споживчих цін), на горілчані вироби – на 20%;

- включення збору з реалізації підакцизних товарів на паливо у розмірі 5% до основної ставки акцизного податку з наданням Кабінету Міністрів України механізму розподілу коштів до місцевих бюджетів до 1 квітня 2017 р., але на рівні не нижчому, ніж місцеві бюджети одержали в 2016 р.

- на заміну скасування спецрежиму відшкодування ПДВ для аграріїв — надання прямої бюджетної підтримки сільгосптоваровиробникам, у яких частка власно вирощеної продукції становить не менше 75%.

 

Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений, про що повідомимо вас додатково.

***

Читайте також: Рада дала старт реформі оплати праці - прийнято закон!

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»