• Посилання скопійовано

Коли батьки і діти для цілей податкового обліку вважаються пов’язаними особами

ДФСУ роз'яснила, за яких умов юридичні та фізичні особи для цілей податкового обліку вважаються пов’язаними особами

Коли батьки і діти для цілей податкового обліку вважаються пов’язаними особами

ДФСУ у листі від 16.03.2017 р. №3558/М/99-99-15-02-02-14 нагадує, що пов’язані особи для цілей оподаткування – це юридичні та/або фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють.

Зокрема, для фізосіб – це чоловік (дружина), батьки (у тому числі усиновлювачі), діти (повнолітні/неповнолітні, у тому числі усиновлені), повнорідні та неповнорідні брати і сестри, опікун, піклувальник, дитина, над якою встановлено опіку чи піклування. Тобто батьки і діти (зокрема, мати і син) вважаються пов’язаними особами.

Пов’язані особи для юросіб – це, зокрема, коли одна і та ж юридична або фізична особа безпосередньо та/або опосередковано володіє корпоративними правами у кожній такій юрособі у розмірі 20% і більше. Тобто, якщо дві пов’язані фізособи безпосередньо та/або опосередковано (мати через сина, а син через матір) володіють корпоративними правами юросіб у розмірі 20% і більше у кожній такій юрособі, то такі юридичні особи вважаються пов’язаними.

За наявності обставин, зазначених в абзаці першому пп. 14.1.159 ПКУ, юридичні та/або фізичні особи, які є сторонами господарської операції, мають право самостійно визнати себе для цілей оподаткування пов'язаними особами.

При цьому податківці зауважують, що контролюючий орган в судовому порядку може довести на основі фактів і обставин, що одна юридична або фізична особа здійснювала практичний контроль за бізнес-рішеннями іншої юридичної особи та/або що та сама фізична або юридична особа здійснювала практичний контроль за бізнес-рішеннями кожної юридичної особи.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»