• Посилання скопійовано

Проект ліберального Податкового кодексу: які зміни пропонують запровадити з 2018 року?

У Києві відбувся підсумковий Круглий стіл, присвячений обговоренню Проекту ліберального Податкового кодексу України

Проект ліберального Податкового кодексу: які зміни пропонують запровадити з 2018 року?

21 квітня в Національному Університеті «Києво-Могилянська академія» відбулося засідання Круглого столу щодо підсумкового обговорення проекту ліберального Податкового Кодексу України, розробленого фахівцями ВГО АППУ разом із партнерами та представниками українського бізнесу.

Як зазначив у своєму виступі Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе, на сьогоднішній день це вже зовсім інший документ, ніж той, який був представлений восени. «Ми вислуховували в кожній області, кожного хто був небайдужим - хто надавав раціональні пропозиції і обґрунтовані критичні зауваження та багато з яких нами враховано. Завдяки нашим подорожам та спілкуванням з українським бізнесом Проект вже більш як на 75% змінений.» Тепер, за словами Г. Катамадзе, найголовніше – передати проект ПКУ до Верховної Ради України з тим, щоб він був прийнятий згідно законодавства за 6 місяців до початку нового фіскального року і вступив у дію вже з 1 січня 2018 р.

«За період Незалежності з України було виведено більше 100 млрд доларів США. Я переконаний у тому, що лібералізація податкового законодавства, де буде податок на виведений капітал і одноразове нульове декларування, дасть можливість вивести економіку України з «тіні». Гроші лишатимуться в країні, а не виводитимуться за кордон. Такий крок допоможе нам почати процес реінвестування у власне виробництво і, таким чином, розвивати вітчизняний бізнес. Я дуже хочу, щоб ми з Вами через три роки сказали один одному, що ми стали жити вже зовсім в іншій країні, бо три роки тому ми зробили цей крок», - сказав Г.Катамадзе.

Під час заходу відбулася активна дискусія щодо деяких положень проекту ПКУ, втім наприкінці одноголосно було прийнято варіант, який є на сьогоднішній день.

З проект ліберального Податкового кодексу та коментарями до нього можна ознайомитися на веб-сайті АППУ:

 

Коротко про головні зміни, які пропонуються проектом ліберального ПКУ

Як зазначено у коментарях до проекту, одним із ключових моментів цього проекту ПКУ є новий підхід до системи оподаткування, яку пропонується зробити ліберальною, зрозумілою, прозорою.

Зокрема, замість існуючих на сьогодні 13 податків пропонується залишити 9 податків, а саме:

- 5 загальнодержавних податків: ПДВ, ПДФО, податок на виведений капітал, акцизний податок та платежі за використання природних ресурсів (плата за користування надрами для видобування корисних копалин; плата за користування надрами в цілях, не пов’язаних із використанням корисних копалин; плата за використання водних ресурсів).

- 4 місцевих податків: податок на нерухомість, плата за землю, сільськогосподарський податок, податок з фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб зі статусом мікробізнесу та малого бізнесу.

- мито, яке справляється відповідно до Митного кодексу України.

Асоціацією підтримано проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», яким пропонується замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. "Податок на виведений капітал дозволить показувати реальний прибуток, реальну звітність, зупинити відтік капіталу, оздоровитиекономіку країни".

Окрім того, Асоціацією платників податків України пропонується нова Концепція стосовно оподаткування фізичних осіб.

Так, з метою комплексного зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці — як матеріального, так і операційного, детінізації заробітної плати та легалізації трудових відносин, пропонується об’єднання ПДФО та ЄСВ в один податок — податок на доходи фізичних осіб.

Концепція передбачає встановлення єдиної ставки для ПДФО з 2020 року у розмірі 20%.

Проектом Податкового кодексу передбачено також скасування військового збору.

В частині ПДВ запропонованим Податковим кодексом передбачено покращення процедури відшкодування податку надодану вартість.

Окрім того, для стимулювання бізнесу, а також для залучення іноземних інвестицій пропонується встановити мораторій на внесення змін до Податкового кодексу протягом 3 (трьох років) з моменту набрання ним чинності.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Асоціація платників податків України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»