• Посилання скопійовано

Порядок формування Реєстру великих платників податків зазнав змін

Мінфін вніс зміни до Порядку формування Реєстру великих платників податків

Порядок формування Реєстру великих платників податків зазнав змін

Мінфін наказом від 06.12.2017 р. №1003 (зареєстрований в Мін'юсті 26.12.2017 р. за №1562/31430) вніс зміни до Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 р. №911.

 

Відбір платників податків, формування та затвердження Реєстру ВПП

Уточнено, що відбір платників податків для включення до Реєстру ВПП на наступний календарний рік здійснюватиметься структурним підрозділом ДФСУ, за яким закріплено функції моніторингу результатів супроводження великих платників податків, на підставі аналізу інформації:

1) про сумарні обсяги доходів від усіх видів діяльності платника податків за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали (раніше - за результатами попереднього року);

2) про суми сплачених до Держбюджету податків за платежами, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали (раніше - у другому півріччі попереднього року та першому півріччі поточного року).

Така інформація має надаватися структурному підрозділу ДФС, за яким закріплено функцію супроводження Реєстру великих платників податків, до 27 серпня поточного року.

За результатами аналізу структурний підрозділ ДФС формуватиме переліки великих платників податків, які до 4 вересня поточного року направлятимуться до ГУ ДФС в областях, місті Києві, Офісу великих платників податків ДФС.

При цьому до Реєстру ВПП на наступний календарний рік не включаються платники, стосовно яких прийнято рішення про припинення до дати затвердження Реєстру ВПП наказом ДФС на відповідний рік.

 

Дії контролюючих органів та платників податків після затвердження Реєстру ВПП

Структурний підрозділ ДФС, за яким закріплено функцію супроводження Реєстру ВПП, відповідно до наказу ДФС про затвердження Реєстру ВПП на наступний календарний рік, до 15 жовтня має:

  • сформувати електронне повідомлення про включення його до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, з використанням ЕЦП,
  • направити на електронну адресу, з якої надіслана остання прийнята ДФС податкова звітність, або надіслати на паперовому носії поштовим відправленням за формою №1-ВПП з повідомленням про вручення.

Головні управління ДФС в областях, місті Києві та Центральний офіс  до 20 листопада поточного року повинні надати структурному підрозділу ДФС пропозиції щодо основного місця обліку у контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, платників податків, яких включено до Реєстру ВПП на наступний календарний рік та якими не подано заяву за формою №1-ОПП  до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків.

Рішення ДФС про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, чи іншого контролюючого органу надсилаються великим платникам податків, які не подали в установлені терміни заяву про взяття на облік до відповідного контролюючого органу, у вигляді повідомлення:

  • засобами електронного зв'язку в електронній формі на електронну адресу, з якої надіслана остання прийнята ДФС податкова звітність, з використанням ЕЦП,
  • або на паперовому носії поштовим відправленням з повідомленням про вручення за формою №2-ВПП.

Платник податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків та не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, переводиться на облік до контролюючого органу за його місцезнаходженням з початку нового календарного року, крім випадків, коли:

  • щодо платника податків прийнято рішення про припинення;
  • платник податків має перспективи досягнення критеріїв великого платника податків (такі платники податків можуть обліковуватись у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, не більше одного календарного року).

Зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків проводиться за заявою за формою №1-ОПП.

У разі реорганізації великого платника податків шляхом злиття, приєднання, перетворення новоутворений платник податків (правонаступник) зобов'язаний стати на облік у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків, за основним місцем обліку великого платника податків, який був реорганізований.

У разі зміни місцезнаходження, пов'язаної зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, платника податків, що належить до категорії великих платників податків, такий платник податків може бути переведений на обслуговування до іншого контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, з початку календарного року, що настає за роком, у якому проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження. Зняття з обліку / взяття на облік великого платника податків проводиться за заявою (форма №1-ОПП) відповідно до загальних процедур, визначених цим Порядком

 

Зміни у додатку 2 до Порядку

Також наказом внесено зміни до форми №1-ВПП "Корінець повідомлення про включення до Реєстру великих платників податків":

  • слова "Обсяг доходу від усіх видів діяльності за результатами попереднього року перевищує п'ятсот мільйонів гривень" замінено словами "Обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує 1 мільярд гривень";
  • слова "Загальна сума сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, контроль за якими покладено на контролюючі органи, за друге півріччя попереднього року та перше півріччя поточного року перевищує дванадцять мільйонів гривень" замінено словами "Загальна сума платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує двадцять мільйонів гривень".

 

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. На сьогодні офіційно не опублікований.

***

Читайте також:

Відбір великих платників податків - за новими критеріями

Оновлено Реєстр великих платників податків на 2018 рік

Офіс великих платників податків ДФСУ інформує про реквізити бюджетних рахунків  

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»