• Посилання скопійовано

Мирослав Продан представив громадськості новації, які реалізує ДФС

В.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час засідання Громадської ради при ДФС розповів про найголовніші новації, які реалізує Державна фіскальна служба

Мирослав Продан представив громадськості новації, які реалізує ДФС

ДФС разом із бізнесом удосконалює процеси адміністрування податків і зборів, втілює нові технології та електронізує процеси для покращення умов ведення господарської діяльності. Зокрема, завдяки повній автоматизації та прозорості у адмініструванні та відшкодуванні ПДВ, вдалося повністю ліквідувати схеми та маніпуляції з цим податком.

В.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час засідання Громадської ради при ДФС відзначив, що саме за активної участі бізнесу, вдалося оновити та перезапустити систему моніторингу  ризиків та блокування податкових накладних. Створено систему критеріїв, які блокують схемні податкові кредити, не створюючи перешкод легальному бізнесу. З початку запуску другого етапу СМКОР оброблено 53 млн податкових накладних/розрахунків коригування. У порівнянні з минулорічною системою блокування ПН, що діяла з 1 липня до 1 грудня 2017 року, кількість податкових накладних, які зупиняються, суттєво зменшилась – на майже 120 тис. в середньому за місяць. Докладно про СМКОР ми писали туттут та тут>>

«Суттєвих нарікань на роботу системи ми не чуємо. Одночасно з цим значно збільшилися нарахування з ПДВ та податку на прибуток», - додав очільник ДФС.

Ще одна новація, підтримана бізнесом та яку незабаром втілюватиме служба у рамках пілотного проекту, e-Receipt. Схвалене Урядом рішення щодо застосування новітніх моделей для реєстрації розрахункових операцій стане кроком до принципової зміни існуючої системи, яка давно застаріла. Докладніше - тут>>

«Існуюча на сьогодні система реєстрації та обліку реєстраторів розрахункових операцій є недосконалою, оскільки доволі обтяжлива, незручна та високовартісна для платника податків. Враховуючи рівень розвитку інформаційних технологій, ми маємо якнайповніше застосовувати їх на практиці. Саме тому ДФС пропонує альтернативу касовим апаратам – мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші сучасні засоби комунікації, які бізнес зможе використовувати замість традиційних реєстраторів розрахункових операцій», – наголосив Мирослав Продан.

Застосування новітніх моделей у рамках пілотного проекту відбуватиметься паралельно з діючою системою. Взяти участь в проекті зможуть усі бажаючі, саме з їх допомогою ДФС зможе удосконалити систему, виявляти проблемні моменти та їх усунути. Мирослав Продан закликав громадськість також активно долучитися до цієї роботи.

Мирослав Продан також поінформував присутніх про зміни у митному напрямі. Позитивною новацією цього року для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності стало поширення принципу «однієї зупинки» ще на 12 пунктів пропуску. Започатковано це було пункті пропуску «Нові Яриловичі». Спільний митно-прикордонний контроль дозволив значно скоротити в часі всі митні формальності. До кінця року цей принцип застосовуватиметься на всіх пунктах пропуску.

У повному обсязі працює система «єдиного вікна» при оформленні  імпорту товарів, що підлягають видам державного контролю, та під час переміщення товарів через митний кордон автомобільним транспортом. Порівняно з минулим роком частка вантажів, що оформлювались через «єдине вікно» зросла з 20% до 85%. Про «єдине вікно» у митному напрямі ми писали, наприклад, тут>>

«Зміни відбуваються, можливо на так швидко, як би нам хотілося, однак вони є. І дуже приємно, що наші новації позитивно оцінюються бізнесом. ДФС завжди відкрита до діалогу, до впровадження нових технологій та механізмів, які дозволять спростити роботу платникам податків та залучити інвестиції в нашу країну», – наголосив Мирослав Продан.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»