• Посилання скопійовано

Індивідуальна податкова консультація як спосіб захисту майнерів криптовалюти

Чи може майнер криптовалюти звернутися до ДФС з метою отримання офіційного роз’яснення щодо оподаткування майнингу криптовалюти тоді, коли статус криптовалюти офіційно законодавчо не визначений?

Індивідуальна податкова консультація як спосіб захисту майнерів криптовалюти

Артем Середа, 

податковий радник «allTax»

Що таке індивідуальна податкова консультація та чи може майнер криптовалюти звертатися до податкових органів за її отриманням?

Визначення поняття індивідуальна податкова консультація дає п. 52.1 ПКУ, який зазначає, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом. Фактично, податковий кодекс дозволяє майнерові криптовалюти звертатися до податкових органів стосовно питань, які цікавлять майнера, та стосовно яких є сумніви в практичному застосуванні норм податкового кодексу. 

 

В якій формі подається заява на індивідуальну податкову консультацію та чи є обов’язкові вимоги до такої заяви?

Серед обов’язкових вимог, які встановлює ПКУ до заяви на отримання індивідуальної податкової консультації є:

  • найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи;
  • обов’язкове зазначення податкової адреси, номер засобу зв’язку, та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;
  • код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації; підпис платника податків;
  • дату підписання звернення.

 

Які наслідки недотримання майенром вимог щодо форми заяви на отримання індивідуальної податкової консультації?

У випадку подання майнером заяви на отримання індивідуальної податкової консультації, що не відповідає вищезазначеним вимогам, податкова консультація не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян».

Фактично, таку відповідь, майнер криптовалюти не зможе використати як аргумент на користь захисту своїх прав у випадку спору з органами ДФС. 

 

Чи може майнер отримати усну індивідуальну податкову консультацію?

Податковий кодексу дозволяє також отримувати майнерові усну індивідуальну податкову консультацію. Вимушені констатувати, що для майнера користі від такої індивідуальної податкової консультації не буде, оскільки він не зможе послатися на неї у випадку спору з податковими органами. 

 

За яких умов індивідуальна податкова консультація захистить майнера від «претензій» податкової?

Відповідно до п. 53.1 ПКУ, не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована. Додатково, законодавець визначає, що обов’язковою умовою звільнення майнера від відповідальності на підставі п. 53.1 ПКУ є реєстрація індивідуальної податкової консультації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій.

Також радимо майнерам ознайомитися з положеннями узагальнюючих податкових консультацій, у випадку їх наявності, оскільки індивідуальна податкова консультація буде звільняти майнера криптовалюти від відповідальності лише у випадку, коли вона не буде суперечити узагальнюючій податовій консульатції з цих самих питань. Якщо ж положення індивідуальної податкової консультації суперечитимуть узагальнюючій податковій консультації, то діятиме узагальнююча податкова консультація.  

 

Як можна сформулювати питання до інидвідуальної податкової консультації з метою захисту майнера криптовалюти?

Правильність поставлення запитань при поданні заяви на отримання індивідуальної податкової консультації має значення при отриманні відповіді від податкової у вигляді індивідуальної податкової консультації. Майнерові бажано спрогнозувати яка потенційна відповідь може бути на запитання. Корисними запитаннями для захисту бізнесу з майнингу криптовалюти можуть бути:

1. Який КВЕД зазначити для майнингу та інших операцій з криптовалютами?

2. Яка ставка податку сплачується з майнингу криптовалюти та обміну криптовалюти?

3. Яким чином мені оформити обладнання з майнингу криптовалюти, з метою недопущення його вилучення у зв’язку з потенційним фінансуванням тероризму та підозри у вчиненні інших злочинів?

4. Чи оподатковуюється майнинг криптовалюти ПДВ? На деякі запитання майнер криптовалюти можете знати відповіді, але з метою узаконення своїх дій чи прибутків, бажано запитання поставити.

У випадку сумнівів майнера щодо того, що відповідь податкової буде на його користь, майнер може подати заяву на отримання індивідуальної податкової консультації як фізична особа або від іншої юридичної особи. Якщо, отримана відповідь майнера криптовалюти буде влаштовувати, то з такими ж самими запитаннями, можна звернутися від тієї юридичної особи, яка бажає захистити свої інтереси індивідуальною податкової консультацією та безпосередньо здійснює майнинг. 

 

Як майнерові криптовалюти знайти реєстр індивідуальних податкових консультацій?

Реєст індивідуальних податкових консультацій можна знайти за наступним посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua (Електронний кабінет платника) 

Потім https://cabinet.sfs.gov.ua/registers (реєстри).

Далі вибрати необхідну індивідуальну податкову консультацію. Для знаходження індивідуальної податкової консультації, майнерові криптовалюти не потрібно входити в електронний кабінет платинка або бути в ньому зареєтрованим. 

 

Який алгоритм дій майнера криптовалюти, викоритовуючи індивідуальну податкову консультацію іншого платника податку?

1. Знайти запитання, які ставили інші платники податків. 

2. Знайти індивідуальні податкові консультації, які отримали інші платники податків. 

3. Використати запитання та можливі потенційні відповіді для отримання індивідуальної податкової консультації, яка вас влаштує. 

Відзначаємо, що майнер криптовалюти, за відсутності власної відповіді від органів ДФС у вигляді індивідуальної податкової консультації, не має право посилатися на індивідуальні податкові консультації, надані іншим майнерам криптовалюти, з метою захисту свої прав. Обов’язковою умовою звільнення від відповідальності майнера є наявність власної індивідуальної податкової консультації. 

 

Як майнерові криптовалюти знайти узагальнуючу податкову консультацію?

Раніше, узагальнюючі податкові консультації публікувалися на сайті ДФС за посиланням.

Такі узагальнюючі податкові консультації є чинними та можуть використовуватися майнерами криптовалюти до того часу, поки вони не будуть скасовані. 

Реєст узагальнюючих податкових консультацій, які публікуються зараз, можна знайти на офіційному сайті Міністерства фінансів України за посиланням.

 

Як можна використати індивідуальну податкову консультацію при захисті майнера криптовалюти у випадку притягнення до відповідальності за ухилення від сплати податків?

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України № 15 від 08.10.2004 року «Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів», не може бути притягнена до  кримінальної  відповідальності  за  ухилення від сплати податків,  зборів,  інших обов'язкових платежів  особа, яка  діяла відповідно до наданого в установленому порядку (за її запитом) податкового роз'яснення контролюючого органу (за відсутності на той час відповідних норм закону чи податкових роз’яснень, що мають пріоритет) або узагальнюючого податкового роз’яснення. У випадку, читкого виконання майнером роз’яснень, викладених в індивідуальні податковій консультації, держава гарантує йому захист від притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків за майнинг криптовалюти. 

 

Яка є судова практика щодо отримання майнерами криптовалюти індивідуальних податкових консультацій?

При поданні заяви на отримання індивіудальної податкової консультації, майнеру криптовалюти варто ознайомитися з Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 13 грудня 2016 року, по справі № 820/5120/16, якою звернуто увагу майнерів криптовалюти на деякі важливі положення податкового законодавства. 

 

Яким був предмет позову щодо якого майнер криптовалюти звертався до адміністративного суду?

У вищезазначеній справі, майнер криптовалюти, звернувся до суду з позовом, в якому просив скасувати дві індивідуальні податкові консультації щодо віртуальної криптовалюти «Aitibitcoin» та «E-dinarcoin», які були викладені в листах ГУ ДФС у Харківській області. Фактично, вищезазначене рішення суду, гарантує майнерові криптовалюти право на звернення до суду з позовом про скасування індивідуальної податкової консультації, якщо вона не буде відповідати положенням чинного податкового кодексу, що дозволяє майнерові уникнути заборони на майнинг криптовалюти, у випадку якщо положенння індивідуальної податкової консультації будуть напряму забороняти таку діяльність. 

 

Якого змісту індивідуальну податкову консультацію було надано майнерові криптовалюти ГУ ДФС у Харківські області, яка стала предметом оскарження?

"Якщо операції, що проводяться платником податків, не віднесені до операцій, що не є об'єктом оподаткування, не звільнені від оподаткування, або не є операціями, до яких застосовується нульова ставка та 7 відсотків, то вони підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за основною ставкою згідно ст. 194 ПК України. У разі відповідності віртуальних валют вимогам пп.14.1.120, пп 14.1.191, пп. 14.1.244,  п. 14.1 ст. 14, пп "а" п. 185.1 ст. 185  Податкового кодексу України, операції з постачання віртуальної криптовалюти E-dinar та інших віртуальних валют, місце постачання яких розташовано на митній території України, відповідно до ст. 186 Податкового кодексу України підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за привалами Розділу V  ПК України". Фактично, перше слово, індивідуальної податкової консультації «якщо» підпводить ввесь зміст індивідуальної податкової консультації під настання певних умов, не надаючи, в свою чергу, читких відповідей на запитання майнера криптовалюти. 

 

Яке визначення індивідуальної податкової консультації дає адміністративний суд у вищезазначеній справі 820/5120/16?

Висновки суду: «Отже, аналіз вищезазначених правових норм свідчить про те, що  податкова консультація є способом роз'яснення контролюючим органом порядку практичного застосування платником податків певних норм податкового законодавства і надається для допомоги конкретному платнику податків в процесі застосування цих норм при здійсненні його діяльності. Тобто мета податкової консультації роз'яснити платнику податків офіційне розуміння контролюючим органом змісту певної правової норми (норм) податкового законодавства для правильного практичного застосування платником податків норм податкового законодавства та для усунення сумнівів платника у розумінні тієї чи іншої норми закону для уникнення відповідальності за неправильне розуміння і як наслідок неправильне застосування таких норм». Фактично, судом пояснено, що індивідуальна податкова консультація має надати роз’яснення майнерові криптовалюти офіційне розуміння податкового органу змісту певної правової норми, та надати читку відповідь на запитання: «Так, чи ні!».

 

Які підстави для скасування індивідуальної податкової консультації щодо майнингу криптовалюти, враховуючи чинну судову практику?

Своєю увахвалою від 13 грудня 2016 року у справі 820/5120/16, Харківський апеляційний адміністративний суд визначив наступні підстави для скасування індивідуальної податкової консультації, наданої майнерові криптовалюти: «Однак, у податковій консультації  № 5226/10/20-40-14-11-11 від 09.09.2016 року податковий орган посилається лише на умови, у разі настання яких операції з віртуальною криптовалютою E-dinar  та іншими віртуальними валютами на території України оподатковуються, відповідно до положень Податкового кодексу України податком на додану вартість, проте не надає  чітких та однозначних відповідей  на конкретно поставлені  ТОВ "Єдинаркоін"  питань. Таким чином,  відповідач  надаючи податкову консультацію не здійснив  аналізу правових норм  в контексті питань, поставлених ТОВ "Єдинаркоін" та не надав жодних відповідей на поставлені питання, що є порушенням ст. 52 Податкового кодексу України та суперечить самій суті податкової консультації». Фактично, ненадання відповіді на читкі запитання майнера криптовалюти, відсутність аналізу норм податкового кодексу податковими органами в індивідуальній податковій консультації, надання неоднозначного для розуміння роз’яснення щодо застосування податкового законодавства, дозволяє майнерові криптовалюти скасувати таку індивідуальну податкову консультацію. За результатами розгляду вищезазначеної справи, індивідуальна податкова консультація, надана майнерові криптовалюти, була судом скасована саме з таких підстав. 

***

Читайте також:

Автор: Артем Середа, податковий радник

Джерело: Юридична компанія «allTax»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»