• Посилання скопійовано

Продаємо майно фізичній особі зі знижкою через комісіонера: нюанси оподаткування

При продажу майна зі знижкою фізособі виникає необхідність утримання та сплати ПДФО. Хто буде податковим агентом, якщо такий продаж здійснюється за договором комісії? Які нюанси оподаткування податком на прибуток та ПДВ?

Продаємо майно фізичній особі зі знижкою через комісіонера: нюанси оподаткування

Коментар до індивідуальної консультації ДФС від 07.09.2018 р. №3888/6/99-99-15-01-01-15/ІПК

Визначення понять

Відповідно до ст. 1011 ЦКУ за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Після вчинення правочину за дорученням комітента комісіонер повинен надати комітентові звіт і передати йому все одержане за договором комісії (ст. 1022 ЦКУ).

Частиною третьою ст. 1012 ЦКУ визначено, що істотними умовами договору комісії, за якими комісіонер зобов'язується продати або купити майно, є умови про це майно та його ціна.

 

Податковий агент

Податківці у консультації нагадали: якщо юридична особа (комітент) за посередництвом юридичної особи (комісіонера) здійснює продаж транспортного засобу фізичній особі за ціною, що становитиме 50% від ринкової вартості транспортного засобу, то сума знижки вартості товару включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої особи як додаткове благо та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

При цьому юридична особа, яка надає дохід у вигляді додаткового блага, повинна виконати всі функції податкового агента, визначені ПКУ.

На жаль, податківці не роз’яснили, хто саме в цьому випадку буде податковим агентом – комісіонер чи комітент.

Щодо визначення податкового агента, можна звернутись до іншої консультації податківців (ІПК від 02.01.2018 р. №2/6/99-99-13-01-01-15/ІПК), в якій вони розглядали порядок визначення податкового агента при закупівлі товарів у фізичних осіб через комісіонера. У цій консультації податківці зазначали: якщо згідно з договором комісії розрахунки з фізичними особами від свого імені здійснює ФОП (комісіонер), то такий суб'єкт господарювання зобов'язаний відобразити інформацію про нараховані (виплачені) фізичним особам доходи в формі №1ДФ.

Отже, зважаючи на те, що продаж авто фізичній особі комісіонер здійснює від свого імені, то відповідно і на нього покладається обов’язок відобразити в формі №1ДФ суму знижки, наданої такій ФО при придбанні автомобіля.

 

Податок на прибуток

Тут ситуація простіша, адже згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому у коментованій консультації податківці зазначають, що положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці по операції з продажу транспортного засобу фізичній особі згідно з договором комісії, укладеного між комітентом та комісіонером. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату.

 

ПДВ

Загальні правила оподаткування ПДВ посередницьких операцій (зокрема, у межах договорів комісії) викладено у п. 183.3 та п. 189.4 ПКУ.

Так, відповідно до п. 189.3 ПКУ, якщо платник податку провадить підприємницьку діяльність з постачання вживаних товарів (комісійну торгівлю), що прийняті за договором комісії в осіб, не зареєстрованих як платники податку, базою оподаткування ПДВ є комісійна винагорода такого платника податку.

Своєю чергою, згідно з п. 189.4 ПКУ базою оподаткування ПДВ для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ.

Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст. 187 та 198 ПКУ відповідно.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»