• Посилання скопійовано

Якими є нагальні питання податкової політики? Підсумки зустрічі Мінфіну з бізнесом

Зокрема, йшлося про конкретні кроки у реформуванні ДФС, імплементацію Плану BEPS, ухвалення Угоди FATCA, запровадження податку на виведений капітал, подальше спрощення РРО

Якими є нагальні питання податкової політики? Підсумки зустрічі Мінфіну з бізнесом

Мінфін повідомляє, що 16 жовтня 2018 року заступник Міністра фінансів С. Верланов зустрівся з представниками 25-ти бізнес-асоціацій та галузевих об’єднань, щоб обговорити важливі питання податкової політики. Зокрема, йшлося про конкретні кроки у реформуванні ДФС, імплементацію Плану BEPS, ухвалення Угоди FATCA, запровадження Податку на виведений капітал, подальше спрощення реєстрації касових апаратів (РРО) тощо.

Під час зустрічі заступник Міністра С. Верланов розповів про базові принципи розподілу ДФС на три рівнозначні за функціоналом органи, які будуть, відповідно, адмініструвати податки, адмініструвати митні платежі та здійснювати розслідування фінансових злочинів. Окрім того, наразі важливо демілітаризувати податкову адміністрацію та усунути перешкоди для платників.

С. Верланов додав про подальші кроки щодо імплементації Плану BEPS та ухвалення Угоди FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act): «Ми зараз разом з НБУ, Адміністрацією Президента і Податковим комітетом допрацьовуємо законопроект, який найближчим часом оприлюднимо для публічного обговорення. Важливо ухвалити його якомога швидше, тому що це зобов'язання України в рамках макрофінансової допомоги ЄС. Також дуже чекаємо цього четверга на ухвалення Угоди FATCA».

Заступник міністра зазначив, що важливо врахувати усі ризики під час запровадження Податку на виведений капітал (ПнВК). Наразі Мінфін відпрацьовує можливі варіанти, які не загрожуватимуть фінансовій безпеці України.

На завершення Сергій Верланов додав: «Мінфін відкритий та готовий до зміцнення діалогу з бізнесом. Працюємо на результат разом, адже сьогодні поодинці складно просувати вкрай важливі реформи в нашій країні».

 

Представники бізнес-асоціацій активно обговорювали питання, які їх сьогодні найбільше цікавлять

«Приємно вражена новим форматом зустрічі Мінфіну з бізнесом. Дві з половиною години інтенсивної роботи. Коло питань включало як загальні, актуальні для більшості підприємств, так і секторальні, надважливі для певних галузей економіки. Організатори відібрали питання, які справді найбільше хвилюють бізнес наразі, це серйозна кропітка робота, з якою на «відмінно», на мій погляд, впорався офіс реформ Мінфіну. Хочу подякувати за окрему увагу сфері недержавного пенсійного забезпечення, за розуміння соціальної важливості цієї сфери, а відтак – більшої вразливості. Особисто заступнику міністра пану Сергію Верланову – за готовність «з колес» вирішувати низку проблем, які накопичились у державному регулюванні цього сектору. Був реальний діалог. Мабуть, ми вперше мали таку конструктивну розмову з Міністерством фінансів. Впевнена, що запропонована Сергієм Верлановим подальша робота над більш вузькими конкретними питаннями в сфері недержавного пенсійного забезпечення з експертної радою Міністерства фінансів буде такою ж плідною», – зазначила Тетяна Сальнікова, Голова Ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів.

Юрій Пероганич, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України, член Української ради бізнесу підкреслив, важливо, що прозорість діяльності, консультації з основними зацікавленими сторонами, в тому числі з бізнесом, є серед основних пріоритетів Мінфіну. 

«Цікаво було «з перших вуст» почути позицію щодо фіскалізації торгових операцій, передусім з імпортованими товарами, впевнитися в переконаності заступника Міністра в необхідності покласти край легальній торгівлі в Україні товарами, ввезеними нелегально. Дякую за можливість висловити думку про шкоду для економіки безподаткового імпорту, який створює преференції для іноземних виробників перед вітчизняними, стримує інвестиції і зайнятість у виробничій сфері, погіршує торговий баланс і стимулює інфляцію», – додав він.

Тетяна Прокопчук, Віце-президент Американської торговельної палати в Україні підкреслила, що для Палати також є важливий постійний діалог з Міністерством фінансів України та проведення регулярних зустрічей.

«Питання оподаткування та митної справи завжди у фокусі наших компаній-членів. Запропонований формат зустрічі дозволяє бізнесу підняти та обговорити актуальні питання. Зокрема, для нас було важливо озвучити нагальні питання бізнесу у сфері оподаткування – створення Тимчасового реєстру заяв на відшкодування ПДВ та питання міжнародного оподаткування. Крім того, Палата має низку пропозицій у сфері митної політики, викладених у нещодавно презентованій публікації «Керівні принципи для митної справи в Україні», та готова до подальшої співпраці», – зазначила Т. Прокопчук.

Мінфін планує продовжити спілкування з бізнес-спільнотою в оновленому форматі. Про наступні зустрічі буде анонсовано на офіційних ресурсах Міністерства.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»