• Посилання скопійовано

Банки не мають права без рішення суду ділитися інформацією з ДФС

Про це повідомив Нацбанк у відповідь на запит народного депутата Оксани Продан

Банки не мають права без рішення суду ділитися інформацією з ДФС

Нагадаємо, що у серпні цього року ДФС направила банкам вимогу надавати інформацію щодо всіх фізосіб, які мають відкриті рахунки як підприємці. Податківці вважали очевидним фактом, що значна частина ФОП приховують свої справжні доходи, використовуючи для своєї підприємницької діяльності (конкретно – для розрахунків за послуги і товари) рахунки, відкриті на вимогу фізосіб. 

Через місяць після цього контролери отримали від банків першу інформацію про рахунки, відкриті особами, які мають статус ФОП. З їхніх слів, вже попередній аналіз показав, що лише третина рахунків відкрита як рахунки для ведення підприємницької діяльності.

Більш того, ДФС навіть почала перевіряти підприємців, стосовно яких отримала інформацію від банків про використання особистих рахунків для здійснення підприємницької діяльності. Про це ми розповідали тут.

Та чи мають право банки ділитися такою інформацією з ДФС? Як же ж банківська таємниця?

З відповідним запитом до Нацбанку звернулася народний депутат Оксана Продан. У відповідь НБУ в листі від 25.10.2018 р. №25-0006/57133 (див. нижче) зазначила: «...Згідно з вимогами пункту 73.4 статті 73 Податкового кодексу інформація про наявність та рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачені пунктом 73.3 цієї статті, банками та іншими фінансовими установами контролюючим органам за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду».

З цього робимо висновок, що банки можуть без згоди фізособи надати інформацію про її рахунок виключно за рішенням суду!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»