• Посилання скопійовано

Які податкові пільги та за яких обставин надаються релігійним організаціям?

Податківці вказали види податкових пільг, на які мають право релігійні організації

Які податкові пільги та за яких обставин надаються релігійним організаціям?

ДФС у м. Києві звертає увагу, що релігійні організації утворюються у порядку, визначеному Законом №987-ХІІ «Про свободу совісті та релігійні організації» та іншими законодавчими актами, виданими відповідно до нього.

ПКУ встановлено низку спеціальних правил щодо пільгового оподаткування релігійних організацій, а саме:

  • звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання релігійними організаціями культових послуг та предметів культового призначення (пп. 197.1.9 ПКУ);
  • не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки об'єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об'єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність (пп. «и» п. 266.1 ПКУ);
  • не підлягають оподаткуванню земельним податком  земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку (пп. 283.1.8 ПКУ).

Слід зауважити, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добровільної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя (пп. 133.4.2 ПКУ).

Звертаємо увагу, якщо релігійна організація не сплачує податки та збори у зв'язку з отриманням податкових пільг, то вона веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг.

Звіт подається за три, шість, дев'ять і дванадцять календарних місяців до фіскального органу за місцем реєстрації протягом 40 к. д., що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли організація пільгами не користується, звіт не подається.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»