• Посилання скопійовано

Внесок до статутного капіталу основних засобів: податкові наслідки

Податківці проінформували, які податкові наслідки виникнуть у платника податків при здійсненні внеску до статутного капіталу підприємства основними засобами

Внесок до статутного капіталу основних засобів: податкові наслідки

Коментар до ІПК від 16.11.2018 р. №4862/6/99-99-15-01-01-15/ІПК

ПДФО та військовий збір

Згідно з пп. 163.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права (пп. 165.1.44 ПКУ).

Крім того, відповідно до пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи.

Отже, у коментованій консультації податківці зазначають, що сума майнового внеску (нерухомого майна, обладнання) платника податку - фізичної особи - резидента до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права не оподатковується ПДФО та військовим збором.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування у разі внесення учасником товариства основних засобів до його статутного капіталу товариства, у тому числі, якщо вартість таких матеріальних активів перевищує розмір статутного капіталу.

Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату до оподаткування. Бухоблік таких операцій ми розглядали у нашій консультації>> 

 

ПДВ

Згідно з пп. "а" і "б" п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Своєю чергою, постачання товарів - це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Відповідно наслідки з ПДВ будуть залежати від того, чи зареєстрована як платник ПДВ особа, що здійснює внесок, чи ні.

Якщо надавач допомоги не зареєстрований платником ПДВ, то при здійсненні операції із внесення нерухомого чи рухомого майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права податкових наслідків щодо формування податкових зобов’язань з ПДВ у такої особи (юридичної або фізичної) та відповідно податкового кредиту у юридичної особи, до статутного фонду якої вноситься майно, не виникає.

А от якщо внесок здійснюється платником ПДВ, то такий платник ПДВ на дату передачі права на майно емітенту нараховує ПЗ з ПДВ та виписує і реєструє податкову накладну, яка для емітента буде підставою для відображення податкового кредиту за такою операцією.

 

Як визначити первісну вартість внесених ОЗ?

Відповідно до п. 7 П(С)БО 7 придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю.

Первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7 (п. 10 П(С)БО 7).

Крім того, при зарахуванні основних засобів на баланс підприємства платник податку на прибуток нараховує амортизацію у податковому обліку відповідно до п. 138.3 ПКУ за умови використання таких основних засобів у господарській діяльності.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»