• Посилання скопійовано

Порядок затвердження місцевих податків планують змінити

13 березня Уряд ухвалив законопроект, яким пропонується зміна порядку затвердження місцевих податків

Порядок затвердження місцевих податків планують змінити

Мінфін повідомляє, що Кабінет Міністрів схвалив розроблений ним проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів».

Законопроект вносить зміни до Податкового кодексу, які дозволять покращити адміністрування місцевих податків і зборів, а також запровадять уніфіковану форму інформації щодо ставок та пільг місцевих податків і зборів та забезпечать надання інформації контролюючим органам в електронному вигляді для подальшої автоматизації і наповнення інформаційної бази веб-порталу ДФС.

 

У чому суть?

ВІдповідно до статті 12 ПКУ, органи місцевого самоврядування уповноважені приймати рішення про встановлення місцевих податків і зборів на відповідних територіях. Органи місцевого самоврядування надсилають копії рішень в електронному вигляді до контролюючих органів, які складають зведену інформацію про розмір і дату встановлення ставок місцевих податків і зборів та подають її в електронній формі центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику.

ДФС не пізніше 15 липня поточного року оприлюднює на своєму веб-сайті зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків і зборів на відповідній території.

Таким чином, на органи місцевого самоврядування покладено обов’язок щодо подання до контролюючих органів копій рішень, але не визначеними залишаються вимоги щодо формату рішень, а також форми та способи їх передачі. На практиці, органи місцевого самоврядування приймають рішення в довільній формі, що унеможливлює будь-яку систематизацію ставок місцевих податків і зборів, і, відповідно, наповнення бази веб-порталу ДФС.

У зв’язку з цим існує необхідність встановлення уніфікованої форми інформації щодо ставок та пільг за всіма місцевими податками і зборами та порядку подання її органами місцевого самоврядування до контролюючих органів.

 

Що це дає?

Положеннями законопроекту пропонується:

  1. запровадити уніфіковану форму інформації щодо ставок та пільг за всіма місцевими податками і зборами та порядку надання її органами місцевого самоврядування до контролюючих органів (на сьогодні інформація щодо рішень органів місцевого самоврядування з усіх місцевих податків, крім податку на майно, надається у довільній формі);
  2. скасувати обов’язок органів місцевого самоврядування щодо щорічного прийняття рішень про встановлення місцевих податків і зборів;
  3. не поширювати дію законодавства щодо здійснення державної регуляторної політики та регуляторної діяльності на рішення про встановлення місцевих податків та зборів, прийнятих на підставі і на виконання вимог Кодексу.

 

Довідково

Законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів» розроблений Міністерством фінансів для виконання підпункту 3 пункту 10 Плану заходів з реалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017–2020 роки затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України, та підпункт 272 пункту 3 розділу ІІ Плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»