• Посилання скопійовано

Мінфін визначив порядок списання безнадійного податкового боргу (поки в проекті)

Оприлюднено проект Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків

Мінфін визначив порядок списання безнадійного податкового боргу (поки в проекті)

26 квітня 2019 року Мінфін оприлюднив проект свого наказу (завантажити), яким пропонує затвердити Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків.

Завантажити проект Порядку>>

Проект форми Рішення про списання про списання безнадійного податкового боргу>>

Дія цього Порядку поширюється на фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), юридичних осіб (резидентів і нерезидентів) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування, і на яких покладено обов’язок сплати податків та зборів.

Натомість він не поширюється на грошові зобов’язання або податковий борг, що залишаються непогашеними після ліквідації платника податків, не пов’язаної з банкрутством.

 

Коли податковий борг вважатиметься «безнадійним»?

У Порядку пропонується під терміном «безнадійний податковий борг» розуміти:

1. податковий борг платника податків, визнаного в установленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв’язку з недостатністю майна банкрута;

2. податковий борг фізичної особи, яка:

  • визнана в судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом;
  • померла, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом;
  • понад 720 днів перебуває у розшуку;

3. податковий борг платника податків, стосовно якого минув строк давності;

4. податковий борг платника податків, що виник внаслідок форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Такий факт форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) підтверджується:

  • Торгово-промисловою палатою України та уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами – про настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) на території України;
  • органами (особами) інших країн, уповноваженими на засвідчення у такій країні факту форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), – про настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) на території такої країни;
  • рішеннями Президента України про оголошення окремих місцевостей України зоною надзвичайної екологічної ситуації, затверджені Верховною Радою України;
  • рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад – 
  • у випадках, встановлених ПКУ;
  • висновками інших органів, уповноважених згідно із законодавством засвідчувати форс-мажорні обставини (обставин непереборної сили);

5. податковий борг платника податків, щодо якого до ЄДР внесено запис про його припинення на підставі рішення суду, а для банків – на підставі рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про затвердження звіту про завершення ліквідації банку або рішення НБУ про затвердження ліквідаційного балансу, ухвалення остаточного звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури.

Якщо фізична особа, яка в судовому порядку визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, з’являється або якщо фізичну особу, яка перебувала в розшуку понад 720 днів, розшукано, то списана заборгованість таких осіб підлягає відновленню та стягненню в загальному порядку з дотриманням строків давності, починаючи з дня відновлення такого податкового боргу. 

 

Як визначатимуть суму безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню?

Визначення суми безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню контролюючими органами, здійснюватиметься на підставі даних інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів (далі – ІТС) станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.

Списанню підлягатиме безнадійний податковий борг, у тому числі пеня та штрафні санкції, нараховані на такий податковий борг (проценти за фактичний строк користування розстроченими (відстроченим) податковим боргом).

Списання безнадійного податкового боргу з плати за землю здійснюватиметься за період з дня настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) і до закінчення граничного строку сплати грошового зобов’язання з такого податку за звітний календарний рік, у якому такі обставини виникли, а з єдиного податку – до закінчення граничного строку сплати грошового зобов’язання за відповідний звітний квартал.

 

Коли набере чинності Порядок?

За текстом проекту цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

А поки що зауваження та пропозиції стосовно його змісту можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за адресою: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 Міністерство фінансів України; електронна пошта: SAvramenko@minfin.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»