• Посилання скопійовано

Продаж тютюнових виробів: яку систему оподаткування обрати підприємцю?

На якій системі оподаткування може перебувати підприємець, який здійснює продаж цигарок та тютюнової продукції? Які при цьому обмеження?

Продаж тютюнових виробів: яку систему оподаткування обрати підприємцю?

Коментар до ІПК ДФС від 07.08.2019 р. №3676/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Спрощена система оподаткування

На жаль, для спрощенців у пп. 3 п. 291.5.1 ПКУ встановлено чітке обмеження, за яким не можуть бути платниками єдиного податку І – ІІІ груп суб’єкти господарювання, зокрема фізичні особи – підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Своєю чергою, до підакцизних товарів належать, зокрема тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну (п. 215.1 ПКУ).

Таким чином, здійснюючи продаж підакцизних товарів (зокрема, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну) підприємець не може перебувати на спрощеній системі оподаткування І – ІІІ групи.

 

Загальна система

А от для підприємців на загальній системі оподаткування продаж підакцизних товарів не заборонений.

Зокрема, у коментованій консультації податківці зазначали, що фізичні особи – підприємці, які здійснюють продаж підакцизних товарів, зокрема тютюну, можуть здійснювати свою діяльність на загальній системі оподаткування.

 

Ліцензування

Податківці також нагадали, що відповідно до ст. 15 Закону №481 роздрібна торгівля, зокрема тютюновими виробами, може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Водночас згідно з пп. 212.1.11 ПКУ особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів, є платником акцизного податку. При цьому об’єктом оподаткування є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.9 ПКУ).

Отже, свою діяльність з продажу тютюну та тютюнової продукції підприємець може здійснювати за умови отримання ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та реєстрації суб’єкта господарювання платником акцизного податку.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»