• Посилання скопійовано

Порядок формування Реєстру ВПП підкоригують

Мінфін оприлюднив проект змін до до Порядку формування Реєстру великих платників податків. Зокрема, уточнено дії контролюючих органів та платників податків після затвердження Реєстру

Порядок формування Реєстру ВПП підкоригують

19 листопада 2019 року Мінфін оприлюднив проект свого наказу (завантажувати), яким пропонує затвердити зміни до Порядку формування Реєстру великих платників податків. Метою цих змін є:

  • приведення норм Порядку стосовно зміни основного та неосновного місця обліку великих платників податків у відповідність до вимог пункту 7 ст. 64 ПКУ та до норм Порядку №1588,
  • унеможливлення маніпулюванням реєстраційними станами при включенні платника до Реєстру великих платників податків. 

 

Яких змін зазнає Порядок?

У тексті Порядку слова "Державна фіскальна служба України" буде замінено словами "Державна податкова служба України", а абревіатуру  "ДФС" абревіатурою "ДПС".

Крім того, уточнено дії контролюючих органів та платників податків після затвердження Реєстру ВПП. Так, ГУ ДФС в областях, місті Києві та Офіс великих платників податків ДФС до 20 листопада поточного року мають надавати структурному підрозділу ДПС, за яким закріплено функцію супроводження Реєстру ВПП, перелік платників податків, яких включено до Реєстру ВПП на наступний календарний рік та якими не подано заяви за формою №1-ОПП та № 17-ОПП до Офісу великих платників податків.

Великі платники податків, які не обліковуються в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, зобов'язані не пізніше 15 листопада поточного року подати заяву за формою  №1-ОПП до Офісу великих платників податків,  а заяву за ф. №17-ОПП до Офісу ВПП та/або його територіальних підрозділів щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням Офісу ВПП або його територіальних підрозділів об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого великого платника податків (далі – об’єкти оподаткування).

Щодо великих платників податків, які не подали до відповідного контролюючого органу заяви за формою №1-ОПП та №17-ОПП у визначений строк, ДПС прийматиме рішення про зміну місця обліку та переведення на облік до Офісу великих платників податків.

Рішення ДФС про зміну місця обліку та переведення на облік до ОВПП надсилатимуться великим платникам податків, які не подали в установлені терміни заяву про взяття на облік, у вигляді повідомлення засобами електронного зв'язку в електронній формі на електронну адресу, з якої надіслана остання прийнята ДПС податкова звітність, з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу, або на паперовому носії поштовим відправленням з повідомленням про вручення за формою № 2-ВПП.

Переведення на облік великих платників податків за новим місцем обліку до  ОВПП здійснюватиметься з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр ВПП.

Платники податків, які не включені до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, та перебувають на обліку в ОВПП зобов’язані перейти на облік до контролюючих органів за своїм місцезнаходженням з початку нового календарного року, крім випадків, коли:

  • стосовно платника податків прийнято рішення про припинення;
  • платник податків має перспективи досягнення критеріїв великого платника податків, у разі росту показників економічної діяльності підприємства (такі платники податків можуть обліковуватись у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, не більше одного календарного року).

Взяття на облік/зняття з обліку за основним місцем обліку такого платника здійснюється на підставі заяви за формою №1-ОПП, поданої платником до контролюючого органу за його місцезнаходженням. Взяття на облік за неосновним місцем обліку щодо об’єктів оподаткування, наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням Офісу ВПП або його територіальних підрозділів, здійснюється на підставі заяви за формою №17-ОПП, поданої платником до відповідних контролюючих органів за місцезнаходженням таких об’єктів оподаткування.

Також уточнено, що до Реєстру ВПП можуть бути внесені зміни у разі:

1) якщо платник податків, який перебуває на обліку у Офісі великих платників податків, але не включений до Реєстру ВПП на поточний рік, у наступних після затвердження Реєстру ВПП податкових періодах досяг критеріїв, визначених пп. 14.1.24 ПКУ (у тому числі за рахунок подання уточнюючих декларацій (розрахунків) або за результатами перевірок, проведених контролюючими органами);

2) державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи, яка відповідає критеріям великого платника податків і була виключена з Реєстру ВПП у зв’язку з прийняттям рішення про припинення;

3) припинення юридичної особи.

Після включення до Реєстру ВПП, платників податків, визначених підпунктом 2 пункту 1 розділу IV, переведення таких платників податків до Офісу великих платників податків здійснюється контролюючими органами за загальними процедурами протягом 5 робочих днів після отримання від великого платника податків заяви за ф.№1-ОПП та/або №17-ОПП або прийняття ДПС рішення про зміну основного та неосновного місця обліку платника/

Додатки 2 та 3 до Порядку формування Реєстру великих платників податків викладено у новій редакції.

 

Коли наберуть чинності зміни?

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проекту можна надавати протягом місяця з дня його оприлюднення у письмовій та електронній формі за адресами:

  • Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ-8, 01008, е-mail: rusina@minfin.gov.ua; 
  • Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

***

Читайте також: Затверджено Реєстр великих платників податків на 2020 рік

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»