• Посилання скопійовано

Податковий пільговий режим IP-Box для IT: нова ідея Мінцифри

IP-Box – спеціальний пільговий режим, який дозволяє знизити податкове навантаження на компанії, що створюють і використовують об’єкти інтелектуальної власності (патенти, програмне забезпечення, комерційна таємниця тощо)

Податковий пільговий режим IP-Box для IT: нова ідея Мінцифри

Мінцифри на своїй сторінці у Facebook розповідає, що на початку цього року вони разом із Комітетом Верховної Ради з питань цифрової трансформації запропонували спільноті обговорити один із варіантів системи оподаткування ІТ-галузі (єдиний податок для юросіб без обмеження обігу на рівні 4–7%). Докладніше про це – у дописі заступника Міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-галузі Олександр Борняков

Ми проаналізували більше тисячі коментарів та виявили найпроблемніші питання (про це підготуємо окрему публікацію). Ми продовжуємо шукати оптимальну форму оподаткування і наразі готові запропонувати для обговорення інший формат, який створить комфортні умови не тільки для ІТ-галузі, а й для працівників усіх креативних та наукоємних сфер – режим ІP-Box.

Intellectual Property Box, більш відомий як IP-Box, – спеціальний пільговий режим, який дозволяє знизити податкове навантаження на компанії, що створюють і використовують об’єкти інтелектуальної власності (патенти, програмне забезпечення, комерційна таємниця тощо), зокрема ІТ-компанії. Такий режим працює у 19 країнах Європи.

Суть пропозиції:

Замість зниження ставки податку на прибуток надається можливість зменшити суму, з якої цей податок треба сплатити. Ми пропонуємо для компаній, які провадять інноваційну діяльність, роблять дослідження, тобто створюють інтелектуальну власність, зменщувати базу оподаткування податком на прибуток. Зменшення відбуватиметься з урахуванням внеску компанії у створення інтелектуальної власності.

Те саме стосується ЄСВ: режим дозволить сплачувати не 22% з усієї суми, витраченої на зарплату, а тільки із суми, яка залишиться після розрахунку знижки.

Як основну цільову аудиторію ми розглядаємо:

  • IT
  • MedTech
  • Високотехнологічне виробництво
  • AgroTech
  • FinTech
  • Високотехнологічне виробництво та інші галузі, які виробляють інтелектуальну власність

Ми пропонуємо запровадити знижену ставку для підприємств на:

  • доходи з продажу/передачі прав об’єкту інтелектуальної власності
  • платежі за ліцензійним договором
  • компенсацію за порушення прав інтелектуальної власності

Система абсолютно зрозуміла та звична для іноземних інвесторів, при цьому не потребує впровадження нових систем оподаткування. Також вона підтримує підприємства, які працюють як на зовнішній, так і на внутрішній ринок. Окрім того,

  • стимулює розвиток наукоємних підприємств
  • підвищує привабливість науково-дослідної діяльності
  • режимом зможуть користуватися підприємства будь-яких розмірів та галузей

За посиланням https://www.slideshare.net/b…/it-tax-reform-ua-ip-box-regime – презентація, де наведено формулу розрахунку податку, детальний розрахунок моделі та умови отримання зниженої ставки.

І маємо наголосити: запропоновані зміни не зачіпають 3-ї групи ФОП. Усі охочі працювати як фізичні особи-підприємці й надалі матимуть таку можливість без жодних перепон з боку держави.

***

Читайте також:

Джерело: Мінцифри

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»