• Посилання скопійовано

Як функціонуватиме єдиний рахунок для податків та ЄСВ: проект порядку

Мінфін оприлюднив проект Порядку функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ

Як функціонуватиме єдиний рахунок для податків та ЄСВ: проект порядку

Нагадаємо, що платники податків  з 1 січня 2021 року за бажанням зможуть сплачувати ЄСВ та податки на єдиний рахунок. Це передбачено Законом від 04.10.2019 р. №190-IX (про нього тут). Другий закон щодо єдиного рахунку (законопроектом №1049) Президент ветував через "тютюнову" правку.

Аби затвердити механізим функціонування такого рахунку, Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ. Нею затверджено Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади.

Проектом Порядку передбачено, що для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, в Казначействі на ім’я ДПС у встановленому порядку відкривається єдиний рахунок за субрахунком відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого Мінфіном.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником в електронній формі через електронний кабінет. Але зробити цеможна буде лише один раз протягом календарного року.

Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку.

На підставі повідомлення про використання єдиного рахунку ДПС не пізніше наступного робочого дня після подання платником такого повідомлення включає такого платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Інформація за визначеним платником з реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, буде доступною на офіційному веб-порталі ДПС.

Для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, на єдиний рахунок у національній валюті зараховуються:

  • кошти, сплачені платником з поточного рахунку в установі банку;
  • кошти, стягнуті з поточного рахунку платника в установі банку органами, визначеними пунктом 41.2 статті 41 Кодексу;
  • кошти, стягнуті у межах виконавчого провадження за податками і зборами, єдиним внеском та іншими платежами, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, що надійшли з депозитних рахунків органів державної виконавчої служби;
  • помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання та пені у порядку, визначеному статтею 43 Кодексу;
  • помилково сплачені суми єдиного внеску.

 Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ на переказ.

Проектом постанови КМУ також буде доручено ДПС та Державній казначейській службі до 31 грудня 2020 року забезпечити за рахунок і в межах видатків, передбачених їм Законі «Про Державний бюджет України на 2020 рік», впровадження технічних рішень для забезпечення функціонування єдиного рахунку.

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня офіційного опублікування, крім пунктів 1, 3 та 5, що набирають чинності з 1 січня 2021 року. Зауваження та пропозиції до проекту можна надавати до 14 березня 2020 року у письмовій та електронній формі за наступними адресами: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ, вул. Межигірська, 11, e-mail: ustinova@minfin.gov.ua.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»