• Посилання скопійовано

Податкові карантинні пільги – 3: прийнято закон!

Бізнесу продовжили податкові карантинні пільги, а також надали деякі нові. Це передбачено прийнятим сьогодні в цілому законопроектом №3329-д

Податкові карантинні пільги – 3: прийнято закон!

13 травня 2020 року на засіданні ВРУ прийнято у другому читанні та в цілому законопроект №3329-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". За документ проголосували 333 нардепи.

Нагадаємо, що цей законопроект був прийнятий ВРУ у першому читанні 30 квітня 2020 року. Ним, зокрема, передбачено продовження строку незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 31 травня 2020 року; продовження мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок тощо. Про це ми писали тут.

Проте до другого читання до законопроекту було внесено низку правок. Про пропозиції Комітету ВРУ ми розповідали тут.

 

Що зрештою прийняли нардепи?

Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений (про це повідомимо додатково та детально проаналізуємо його). 

Порівняльну таблицю законопроекту до другого читання (від 12.05.2020 р.) можна завантажити тут.

Згідно з повідомленням ВРУ, Законом продовжено дію податкових пільг та спрощених адміністративних процедур до закінчення карантину. Зокрема, продовжено:

Також Законом звільнено від сплати ЄСВ підприємців до 31 травня 2020 року.

Крім того, тимчасово суми ПДФО, що утримуються з доходів у вигляді доплат до заробітної плати та нарахованих за періоди з 1 по 31 травня та з 1 по 30 червня 2020 року, медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню COVID-19, та лікуванні пацієнтів із випадками COVID-19, компенсуватимуться таким працівникам у повній сумі за рахунок коштів держаного бюджету України. 

Законом передбачено, що на період з 2 квітня 2020 року до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включатимуться доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до статті 47-1 Закону "Про зайнятість населення". Зауважимо, що текстом законопроекту №3329-д до другого читання було передбачено також можливість отримання фізособами-роботодавцями допомоги по частковому безробіттю, а також збільшення терміну для звернення за такою допомогою для всіх роботодавців. Враховано чи ні ці правки, дізнаємося вже після появи підписаного Президентом закону.

Також тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину зупиняється перебіг строків, встановлених:

  • статтею 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених статтею 56 ПКУ;
  • статтями 52-53 ПКУ щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі;
  • статтями 73 та 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) платникам податків по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

***

Читайте також: Карантинні пільги продовжено: Президент підписав законопроект №3329-д!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»