• Посилання скопійовано

До Закону №466 хочуть внести правки, а книги обліку ФОПів - скасувати!

В законопроект №2524 внесли правки щодо вдосконалення норм Закону № 466; комітет Гетманцева рекомендує прийняти його в цілому. Загалом до законопроекту подано 51 поправка, з яких 29 відхилено

До Закону №466 хочуть внести правки, а книги обліку ФОПів - скасувати!

Нагадаємо, що 21 травня Президент підписав Закон №466 (він же законопроект №1210). В той же час він  звернувся листом до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у якому запропонував спільно з представниками бізнес-асоціацій та експертами напрацювати та внести до Верховної Ради законодавчі ініціативи. Про це ми зазначали тут.

Всі чекали на окремий законопроект щодо внесення змін до Закону № 466. Але його так й не було зареєстровано в ВРУ. І ось чому.

Депутати ВРУ вирішили ці правки включити у вже прийнятий у І читанні законопроект № 2524. Нагадаємо, що ним передбачається, що:

  • «єдинники» першої і другої груп та «єдинники» третьої групи, які не є платниками ПДВ, а також фізособи-«загальносистемники» будуть вести книги обліку за власним бажанням;
  • ведення Книги обліку доходів і витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи (платників ПДВ) залишиться обов’язковим;
  • реєстрація книг для ФОП-«єдинників» за законопроектом скасовується.

Про його прийняття у І читанні ми писали тут.

 

Зміни до Закону № 466

Але тепер в тексті законопроекту № 2524 містяться не тільки ці норми та норми щодо удосконалення Е-кабінету ДПС, але й зміни до Закону № 466. На жаль, у картці законопроекту не має оновленого тексту. Проте за інформацією з рішення Комітету ВРУ від 30 червня (завантажити) виходить, що проектом запропонований комплекс заходів з удосконалення ПКУ в частині:

  1.  реалізації прозорих механізмів щодо обмежень при застосуванні розумної економічної причини (ділової мети);
  2.  встановлення правової визначеності в частині відсутності у вини платника податків у податковому правопорушенні ознак правової презумпції в межах інших видів юридичної відповідальності;
  3. зменшення розмірів окремих штрафів;
  4. перенесення строків щодо застосування норм по контрольованим іноземним компаніям, нових правил взяття на облік нерезидентів, що здійснюють діяльність через постійні представництва та встановлення відповідних перехідних періодів. 

Також передбачається перехідний період на виконання вимог закону для нових платників податку у зв’язку з появою нових підакцизних груп товарів, а також можливість врахування залишків таких товарів.

Загалом до законопроекту подано 51 поправка, з яких 29 відхилено.

І ще. Федерація роботодавців наполягає на доопрацюванні цих змін. Така позиція грунтується на тому, що  низка положень Закону №466 є економічно необґрунтованими та вона залишилась поза увагою законопроекту №2524. Про це читайте тут.

 

Висновок Комітету

Комітет вирішив рекомендувати ВРУ прийняти у цілому законопроект № 2524 з пропозиціями суб’єктів права законодавчої ініціативи, врахованими Комітетом та з техніко-юридичним опрацюванням.  

За що саме проголосують народні депутати, буде відомо вже після появи підписаного Президентом Закону. Чекаємо далі.

 ***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»