• Посилання скопійовано

Відміна книг обліку для ФОП та зміни до Закону №466 – закон підписано!

В. Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (він же законопроект №2524)

Відміна книг обліку для ФОП та зміни до Закону №466 – закон підписано!

Сьогодні, 5 серпня, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон №786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (він же законопроект №2524). Про це йдеться на офіційному сайті Президента.

Закон передбачає спрощення ведення обліку для фізосіб–підприємців, доступу до Електронного кабінету платника податків та розширення його функціоналу.

Саме ним вносяться зміни до Закону №466, яким була запроваджена податкова реформа. А також скасовуються:

  • вимога обов’язкової реєстрації Книги обліку доходів та витрат;
  • обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Фізичним особам – підприємцям І-ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік у будь-якій зручній формі – паперовій чи електронній – із зазначенням суми доходу за місяць. Фізичні особи – підприємці на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настане тільки, якщо такий платник повідомить про бажання вести Книгу обліку доходів.

Крім того, Законом удосконалюється робота Електронного кабінету платника податків. Зокрема:

  • покращено електронну взаємодію платників податків з податковими органами. Копії податкових повідомлень-рішень та інші документи, які податковий орган надсилає платнику, будуть відображатися в Електронному кабінеті;
  • визначено, що контролюючий орган буде вести листування з платниками податків в електронній формі, якщо вони подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет;
  • скасовано вимогу про подання заяви платником податків на приєднання до договору про визнання електронних документів;
  • запроваджується автоматична реєстрація в Електронному кабінеті отриманих документів від платника податків;
  • передбачено, що в Електронному кабінеті мають міститися дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом;
  • спрощується механізм доведення платником податків відсутності його вини через технічний збій у роботі електронного кабінету, зокрема, скасовується необхідність підтвердження технічним адміністратором та/або методологом факту технічного збою, методологічних або технічних помилок.

Крім того, закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в Електронному кабінеті платника податків та передбачає, що в електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення.

Також, як зазначено на сайті Президента, документ вносить зміни до Податкового кодексу з метою створення сприятливих умов для діяльності бізнесу та інвесторів. Зокрема, полегшено умови податкових перевірок. При перевірці оформлення працівників усунуто можливість опитувати працівників і роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

Увага! Остаточного тексту закону поки ще немає. Про його появу повідомимо додатково та проаналізуємо зміни, внесені ним.

А наразі про зміни, які були передбачені законопроектом, можете прочитати у цих новинах:

***

UPD_06/08/2020

Ввечері 6 серпня на сайті ВРУ з’явився текст Закону №786. З ним можна ознайомитися за посиланням.

 

UPD_07/08/2020

7 серпня 2020 року Закон №786 опубліковано в "Голосі України" №138. Сам закон набере чинності вже з 8 серпня. Але окремі його норми, зокрема, скасування Книг обліку для ФОП, почнуть діяти з 1 січня 2021 року. Про це ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»