• Посилання скопійовано

Бізнес не підтримує проект Держбюджету та податкові зміни на 2021 рік

Проєкт Закону про Державний бюджет на 2021 рік і супутній проєкт податкових змін №4101 містять значну кількість ризиків, не покращують умови ведення бізнесу в Україні, збільшують податкове навантаження, не сприяють виходу з кризи

Бізнес не підтримує проект Держбюджету та податкові зміни на 2021 рік

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входять асоціації різних галузей економіки, проаналізували проєкт Закону про Державний бюджет на 2021 рік і супутній проєкт податкових змін №4101 та зазначають, що проєкти містять значну кількість ризиків, не покращують умови ведення бізнесу в Україні, збільшують податкове навантаження, не сприяють виходу з кризи та несуть загрози макроекономічній стабільності України.

Перш за все варто зазначити, що в умовах кризи, коли бізнес із великими складнощами відновлює свою роботу, неприпустимиме збільшення податкового навантаження. Це стосується підвищення мінімальної заробітної плати, закладене до проєкту бюджету (до 6000 грн та 6500 грн у 2021 році), що призведе до збільшення навантаження на малий та середній бізнес, створить ризики зростання тінізації економіки.

Також є неприпустимим повернення необхідності сплати ЄСВ для самозайнятих осіб та ФОП, які одночасно працюють як наймані працівники за трудовим договором та сплачують ЄСВ у розмірі не менше за мінімальний страховий внесок. Подвійна сплата ЄСВ суперечить суті цього внеску.

Другим значним недоліком проєкту Державного бюджету є передбачений дефіцит у 270 млрд грн (близько 6% ВВП). Цей показник необгрунтований та зависокий, створює суттєві ризики для економіки України. Він має бути скорочений до 3-4% від ВВП за рахунок скорочення видатків бюджету та додаткових надходжень від заходів із детінізації економіки.

Третім недоліком, на думку бізнесу, є те, що проєктом Державного бюджету та супутніми проєктами не передбачено інструментів залучення внутрішніх інвестицій та підтримки інвестиційних програм і експорту у цей складний кризовий час – зокрема, відсутні норми щодо запровадження податку на виведений капітал на заміну корупційного податку на прибуток, не передбачено необхідного фінансування Експортно-кредитного агентства тощо.

Представники українського бізнесу закликають народних депутатів врахувати надані пропозиції і суттєво доопрацювати проєкти Держбюджету на 2021 рік та проєкт щодо податкових №4101, привівши Бюджет до реалістичних показників та спрямувавши податкові зміни на розвиток, а не проїдання.

***

Читайте також:

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»