• Посилання скопійовано

Приймання металобрухту від фізосіб: податкові наслідки

Які документи має надати фізособа-продавець металобрухту (чи має доводити право власності)? Як підприємство має оподаткувати виплачений такій фізособі дохід за металобрухт? Роз’яснюють податківці

Приймання металобрухту від фізосіб: податкові наслідки

Коментар до ІПК ДПС від 21.08.2020 р. №3494/ІПК/99-00-04-05-03-06

Відповідно до ст. 1 Закону №619-ХIV металобрухт – це непридатні для прямого використання вироби або частини виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

Власником металобрухту можуть бути як юридичні, так і фізичні особа, які володіють, користуються і розпоряджаються належним їм металобрухтом у межах, визначених законом.

 

Який металобрухт можна приймати від фізосіб?

У коментованій ІПК податківці роз’яснили, що фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Поняття побутового металобрухту є дещо вужчим ніж загальне визначення металобрухту.

Побутовий металобрухт – це непридатні для прямого використання вироби побутового призначення або частини цих виробів, які містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави і які втратили експлуатаційну цінність.

Отже, приймати від фізосіб металобрухт, що не відповідає визначенню побутового, підприємствам заборонено!

 

Які документи має надати фізособа?

Приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред'явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов'язково оформляється актом приймання. В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу, та опис металобрухту.

При цьому податківці наголошують, шо оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов'язковим. Такі документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року.

Отже, фізична особа, яка здійснює здачу (продаж) побутового металобрухту у вигляді брухту чорних (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД) та кольорових металів повинна пред'явити лише документ, який засвідчує особу. Тобто підприємство не зобов’язане (і взагалі не має на це права) вимагати від фізичної особи, яка здає побутовий металобрухт, будь-які інші документи щодо походження брухту або підтвердження права власності на нього.

 

Як відображати у формі №1ДФ такий дохід?

Як передбачено пп. 165.1.25 ПКУ, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума доходу, отримана платником податку за:

  • здану (продану) ним вторинну сировину;
  • побутові відходи, брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД);
  • брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД);
  • залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД);
  • брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ.

Проте підприємство, що здійснює виплату доходу за такий металобрухт, має відобразити відповідну суму у розрахунку ф. №1ДФ з ознакою доходу «149».

Також податківці звертають увагу, що ПКУ не встановлено обмежень щодо граничного розміру доходу, який отримується фізичною особою від здачі (продажу) брухту чорних (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД) та кольорових металів.

 

Чи потрібно фізособі реєструватись суб’єктом підприємницької діяльності?

За своєю правовою природою підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 ГКУ).

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями (п. 2 ст. З ГКУ).

Водночас згідно з пп. 14.1.36 ПКУ діяльність особи, що пов’язана, зокрема, з реалізацією товарів, спрямованих на отримання доходу, і проводиться такою особою самостійно, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи за договорами комісії, доручення та агентськими договорами є господарською діяльністю.

Відповідно до цього податківці вважають, що у розумінні ПКУ систематична діяльність фізичної особи, яка провадить операції з продажу (реалізації) товарів, у т. ч. здача (продаж) побутових відходів з метою отримання прибутку, підлягає державній реєстрації згідно з Законом №755.

Проте податківці не надали визначення, що вважати систематичною діяльністю, тобто при якій періодичності здавання побутового металобрухту у особи виникає обов’язок реєстрації підприємцем.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»