• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ підтримує законопроєкт Гетманцева зі змінами до Закону №466

Комітет ВРУ рекомендує законопроєкт №4065 Гетманцева включити до порядку денного четвертої сесії дев’ятого скликання ВРУ та прийняти його за основу і в цілому

Комітет ВРУ підтримує законопроєкт Гетманцева зі змінами до Закону №466

Комітет Верховної Ради України з питань з питань фінансів, податкової та митної політики на  засіданні 15 жовтня розглянув проєкти законів:

  • №4065 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування, поданий Д. Гетманцевим;
  • №4065-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо зменшення тиску контролюючих органів на платників податків", поданий Н. Южаніною. 

 

Що пропонує законопроєкт №4065?

Метою законопроєкту №4065 (згідно із пояснювальною запискою до нього) є «впровадження прозорих і деталізованих механізмів реалізації положень щодо обмежень, запроваджених для запобігання ухиленню від оподаткування; визначення чітких та зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній, а також надання платникам податків достатнього часу для забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування відповідних об'єктів оподаткування (з урахуванням обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням у світі COVID-19)».

Для цього пропонується внести зміни до ПКУ, Закону про РРО та Закону №466, спрямовані на уточнення:

  • деяких положень трансфертного ціноутворення;
  • підстави припинення адміністративного арешту;
  • положення щодо коригування фінансового результату до оподаткування щодо операцій, які не мають ділової мети;
  • особливості справляння акцизного податку;
  • особливості оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду;
  • положення щодо застосування РРО тощо.

Більше про цей законопроєкт ми розповідали тут.

 

Які зміни передбачені альтернативним законопроєктом №4065-1?

За пояснювальною запискою, метою цього проєкту є  «усунення ряду дискреційних та корупційних норм в податковому законодавстві, відновлення окремих положень, що дозволить платникам податків повною мірою реалізовувати свої права, а також скасування ряду положень, які збільшують тиск контролюючих органів на платників податків та повинні набирати чинності з 1 січня 2021 року».

З цією метою пропонується, зокрема:

  • обмежити застосування критерію «ділової мети» виключно для цілей трансфертного ціноутворення;
  • звільнити від будь-якої відповідальності платника податків за неподання або несвоєчасне подання податкової декларації, у разі втрати або зіпсуття поштового відправлення;
  • зменшити термін по розгляду індивідуальних податкових консультацій, отриманих від територіальних органів контролюючого органу для прийняття рішення щодо внесення (відмови) по включенню до реєстру консультацій;
  • скасувати можливість внесення змін до річного плану-графіка проведення документальних планових перевірок;
  • відновлення норми щодо зупинення проведення планової та позапланової перевірки лише для великих платників податків;
  • зменшувати податкові зобов’язання з податку на прибуток на суми штрафів та пені, нараховані контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства, 
  • скасувати інститут вини при порушенні платниками податків податкового законодавства, визначення "винні діяння" і "діяння, вчинені умисно", встановлення контролюючими органами вини особи, які набирають чинності з 1 січня 2021 року.

Про цей законопроєкт ми також писали тут.

 

Рішення Комітету ВРУ

За результатами розгляду законопроєктів на засіданні, Комітет рекомендує Верховній Раді України проєкт Закону №4065 від 29.09.2020р. (доопрацьований) включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти за основу і в цілому як закон.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»