• Посилання скопійовано

Бізнес пропонує оновити податкове законодавство для іноземців

На сьогодні ситуація з оподаткуванням доходів, які мають походження з України, у іноземних фізичних осіб та іноземних фізичних осіб-підприємців не достатньо врегульована

Бізнес пропонує оновити податкове законодавство для іноземців

На сьогодні ситуація з оподаткуванням доходів, які мають походження з України, у іноземних фізичних осіб та іноземних фізичних осіб-підприємців не достатньо врегульована в податковому законодавстві України. Зазначає ЕВА.

Так, іноземні підприємці, які отримують доходи в Україні, є платниками податку на доходи фізичних осіб та військового збору (відповідно до Податкового кодексу України). До прикладу, якщо українська компаніє замовляє консультативні послуги у підприємця – нерезидента України, то, перераховуючи кошти за послуги, українська компанія виступає податковим агентом такого нерезидента і повинна утримати податки з таких доходів. Крім того, заповнити форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь таких осіб, і сум утриманого з них податку, із зазначенням реєстраційного номеру облікової картки платника податків такого нерезидента.

Однак, для отримання цього реєстраційного номера іноземцю потрібно особисто чи через законного представника подати до Податкової служби України оригінали документів паспорт, або інший документ, що посвідчує особу з відміткою про фактичний перетин кордону. Додатково ще – засвідчений в установленому законодавством порядку переклад документу українською мовою та копія такого перекладу.

В період світової пандемії через поширення коронавірусної хвороби COVID-19 все більшого розповсюдження набувають дистанційні послуги, у тому числі ті, які надаються іноземцями. Так, сучасні інформаційні технології дозволяють надавати велику кількість різноманітних послуг нерезидентами он-лайн без їхньої фізичної присутності в Україні.  До прикладу, наразі обговорюється ініціатива впровадження є-резидента в країні.

В сучасних умовах карантину ми маємо обмеження на фізичний перетин кордону у справах бізнесу.

Тож українські компанії не можуть сплатити подати з доходів нерезидентів без податкової реєстрації такого нерезидента в Україні. Тобто, без власної вини, фактично, українськи компанії стають порушниками податкового законодавства.

Бізнес потребує підтримки в умовах економічної кризи, а не штрафів за порушення морально застарілого законодавства, що складають кілька тисяч гривень.

Тому, Європейська Бізнес Асоціації закликає Верховну Раду та Уряд оновити податкове регулювання в контексті нових реалій. Так, на переконання бізнесу, варто скасувати необхідність отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків для іноземних фізичних-підприємців, які при отриманні доходу з джерелом в Україні не перебувають на території України.

Оподаткування таких доходів фізичних осіб нерезидентів пропонуємо здійснювати аналогічно до оподаткування доходів, сплачених на користь нерезидентів юридичних осіб, а саме – доповнити перелік платників податку на прибуток в ПКУ «фізичними особами, зареєстрованими як суб’єкти господарювання відповідно до законодавства іноземних держав, які отримують доходи із джерелом походження з України».

Бізнес звертається до спікера ВРУ Дмитра Разумкова, та Міністра фінансів України Сергія Марченко, із пропозиції врахувати пропозиції від бізнесу до ПЗУ 4184.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»