• Посилання скопійовано

Довірена особа отримує готівку з банку: чи є ПДФО?

ДПС роз’яснила, чи виникає дохід у фізичної особи, яка за довіреністю підприємства отримує готівкові кошти в банку

Довірена особа отримує готівку з банку: чи є ПДФО?

Коментар до ІПК ДПС від 03.12.2020 р. №4961/ІПК/99-00-04-05-03-06 

Податківці розглянули звернення щодо оподаткування доходу, отриманого фізичною особою, яка не є найманим працівником юридичної особи, але на підставі довіреності отримує готівкові кошти у банку та повертає їх директору юридичної особи.

Податківці зазначають, що довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами. Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами (ст. 246 ЦКУ). Тому довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Також податківці звертають увагу, що платниками податку є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні (пп. 162.1.1 ПКУ). А об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 ПКУ). 

Крім того, ст. 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, а доходи, які включаються, визначено п. 164.2 ПКУ.

Доходи, які звільняються від оподаткування військовим збором, встановлено пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, а доходи, які є об’єктом оподаткування, визначено пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

На підставі зазначеного податківці зробили висновок: якщо фізичною особою, яка не є найманим працівником юридичної особи, на підставі довіреності отримуються у відділенні банку готівкові кошти та оприбутковуються у касі юридичної особи відповідно до законодавства, то доходу у розумінні ПКУ в такої фізичної особи не виникає. Зрозуміло чому: адже кошти, які отримує така фізособа, не стають її власністю і, як і раніше, належать довірителю.  

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»