• Посилання скопійовано

Мінфін оновить порядок списання безнадійного податкового боргу

Мінфін з метою приведення механізму списання безнадійного податкового боргу платників податків у відповідність зі сучасною редакцією ПКУ розробив проєкт нового Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків

Мінфін оновить порядок списання безнадійного податкового боргу

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонує затвердити новий Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків.  

Переглянути його можна тут>>

Набере чинності новий Порядок з дня його офіційного опублікування.

 

Чому виникла необхідність затвердження нового Порядку?

Згідно з п. 101.5 ПКУ порядок списання безнадійного податкового боргу встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, – Міністерством фінансів України. А зараз порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 577.

Але це не єдина причина. Справа в тому, що з часу затвердження чинного Порядку до ПКУ було внесено немало змін (з останніх – славнозвісний Закон № 466). Які простіше врахувати, якщо скласти цей Порядок наново.

Відповідно у зв’язку з потребою приведення нормативно-правових актів у відповідність до чинної редакції ПКУ Мінфіном було розроблено проєкт наказу «Про затвердження Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків».

Ним пропонується встановити порядок:

  • списання податковими органами безнадійного податкового боргу платника податків,
  • визначення суми безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню,
  • прийняття рішення про списання безнадійного податкового боргу,
  • запровадити форму рішення про списання безнадійного податкового боргу.

 

Безнадійний податковий борг

Як передбачено п. 2 проєкту Порядку, безнадійним податковим боргом є:

1) податковий борг платника податків, визнаного в установленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв’язку з недостатністю майна банкрута – станом на дату набрання законної сили ухвалою суду про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу (у разі банкрутства боржника – юридичної особи) або ухвалою суду про завершення процедури погашення боргів боржника та закриття провадження у справі про неплатоспроможність (у разі банкрутства боржника – фізичної особи);

2) податковий борг фізичної особи, яка визнана в судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом – станом на дату набрання законної сили відповідним рішенням суду;

3) податковий борг померлої фізичної особи у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом – станом на дату підписання акта опису спадкового майна за умови отримання інформації про підписання такого акта відповідно до чинного законодавства;

4) податковий борг фізичної особи, яка понад 720 днів перебуває у розшуку – станом на дату отримання інформації на запит органу ДПС за даними відповідних органів;

5) податковий борг платника податків, у тому числі податкового агента, стосовно якого минув строк давності, встановлений пунктом 102.4 ПКУ – станом на дату прийняття рішення керівником (його заступником або уповноваженою особою) територіального органу ДПС;

6) податковий борг платника податків, що виник внаслідок форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), – станом на дату, що настає за граничним строком сплати грошових зобов’язань за період, на який припадає дата, зазначена в документі, що засвідчує факт форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Зауважимо, що в такому випадку платник податків звертається до територіального органу ДПС з письмовою заявою, в якій зазначаються суми податків та зборів, що підлягають списанню.

7) податковий борг платника податків, щодо якого до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про його припинення на підставі рішення суду – станом на дату отримання відомостей про державну реєстрацію припинення платника податків, зазначену у відповідному повідомленні державного реєстратора;

8) податковий борг банку, щодо якого наявне рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про затвердження звіту про завершення ліквідації банку або рішення Національного банку України про затвердження ліквідаційного балансу, ухвалення остаточного звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури, – станом на дату прийняття відповідного рішення.

У всіх інших випадках, крім шостого (форс-мажорні обставини), керівник (його заступник або уповноважена особа) територіального органу ДПС на підставі документів (відомостей, витягів, інформації), необхідних для підтвердження, що такий податковий борг є безнадійним, та за наявності підстав приймає рішення про списання безнадійного податкового боргу, яке оформляється на бланку за формою згідно з додатком до цього Порядку.

 

З якою періодичністю ДПС проводить списання боргу?

Структурний підрозділ територіального органу ДПС, до функцій якого належить списання безнадійного податкового боргу, здійснює таке списання щокварталу протягом двадцяти календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації (розрахунку) за звітний (податковий) квартал.

Рішення про списання безнадійного податкового боргу складається у двох примірниках: перший – для платника податків, другий – для територіального органу ДПС. Неотриманий платником податків примірник рішення зберігається у територіальному органі ДПС.

Рішення про списання безнадійного податкового боргу вноситься до ІТС не пізніше наступного робочого дня після підписання такого рішення.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»