• Посилання скопійовано

Як сплачувати ПДФО, ВЗ та турзбір за відокремлений підрозділ?

Податківці роз’яснили, як необхідно сплачувати ПДФО, ВЗ та туристичний збір платнику податків, який не має зареєстрованого відокремленого підрозділу, але має орендоване в іншому місті приміщення і працівників, які працюють у ньому

Як сплачувати ПДФО, ВЗ та турзбір за відокремлений підрозділ?

Коментар до ІПК ДПС від 30.04.2021 р. №1790/ІПК/99-00-04-03-03-06

Коли у роботодавця з'являются працівники, робоче місце яких знаходиться поза юридичною адресою такого роботодавця, податківці наполягають на тому, що йдеться про появу відокремлених підрозділів. Так це чи ні? 

Визначення терміну «відокремлені підрозділи» є в ЦКУ, а для розділу IV (ПДФО) ПКУ – застосовується визначення, встановлене ГКУ (пп. 14.1.30 ПКУ).

Згідно зі ст. 95 ЦКУ філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Крім цього, у п. 4 ст. 64 ГКУ зазначено, що підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Відомості про відокремлені підрозділи суб'єктів господарювання залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру в порядку, визначеному законом.

Отже, хоча картину того, що вважати відокремленим підрозділом, доводиться збирати за шматками, проте можна зробити такі висновки:

  • на підприємстві має бути передбачено положення про відокремлені підрозділи;
  • кожен відокремлений підрозділ має бути оформлений документально;
  • кожен відокремлений підрозділ має бути внесений до даних ЄДР.

Якщо ці вимоги не виконано, то логічно, що у запиті до податківців платник податку зазначає, що не має відокремленого підрозділу. 

Але працівники поза юрадресою в нього є – адже він надає послуги з проживання не за місцем своєї реєстрації, а за місцем знаходження об’єкта нерухомого майна, орендованого згідно з договором оренди. І з цього податківці роблять висновок, що відокремлений підрозділ у платника податків все ж таки є! Чому? 

 

Порядок сплати ПДФО

Як встановлено ст. 64 БКУ, ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Відповідно до пп. 168.4.3 ПКУ суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов'язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

І незважаючи на те, що у платника податків фактично відсутній відокремлений підрозділ в розумінні ГКУ, податківці у ІПК від 30.04.2021 р. №1790/ІПК/99-00-04-03-03-06 зазначають: якщо платник податку має власні та/або орендовані приміщення (будівлі) в різних регіонах (районах), в яких працюють та отримують заробітну плату наймані працівники, то платник податку зобов'язаний перераховувати ПДФО з доходів у вигляді заробітної плати до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких приміщень (неосновне місце обліку) на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби.

 

А що з військовим збором? 

Відповідно до п. 12 ч. 2 ст. 29 БКУ військовий збір, що сплачується (перераховується) згідно з п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, належить до доходів загального фонду Державного бюджету України.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ (п. 1.4 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Норма пп. 168.4.3 ПКУ регламентує порядок перерахування ПДФО за відокремлені підрозділи до місцевого бюджету, а оскільки військовий збір зараховується до державного бюджету, зазначена в абз. 2 п. 168.4.3 ПКУ норма для військового збору не може бути застосована.

Таким чином, юридична особа перераховує військовий збір як за себе, так і за неуповноважені відокремлені (структурні) підрозділи до бюджету за своїм місцезнаходженням (за місцем реєстрації)

 

В яку податкову звітувати з ПДФО та ВЗ?

Тут податківці роз’яснюють теж класично і у повній відповідності до вищезазначеного. 

Якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО та ВЗ до бюджету, податковий розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Юридична особа під час подання податкового розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 032 заголовної частини податкового розрахунку.

 

Порядок сплати туристичного збору

Відповідно пп. 268.7.2 ПКУ податковий агент, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що надає послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) не за місцем реєстрації такого податкового агента, зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як податкового агента туристичного збору у контролюючому органі за місцезнаходженням підрозділу.

При цьому збір сплачується податковими агентами за їх місцезнаходженням (пп. 268.7.1 ПКУ).

У розумінні пп. 268.7.1 ПКУ місцезнаходженням податкового агента вважається місце розташування орендованого об’єкта нерухомого майна.

Таким чином, навіть коли підприємство не має відокремленого підрозділу, проте здійснює свою діяльність (наприклад, надає послуги з проживання) не за місцем своєї реєстрації, а за місцем знаходження об’єкта нерухомого майна, орендованого згідно з договором оренди, туристичний збір сплачується на території органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням місця надання послуг.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»