• Посилання скопійовано

Оновлено Порядок повернення помилково або надміру сплачених до бюджету коштів

Мінфін затвердив зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, та перерахування компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними системи обліку даних РРО

Оновлено Порядок повернення помилково або надміру сплачених до бюджету коштів

Мінфін наказом від 29.04.2021 р. №244 затвердив зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, та перерахування компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій, визначених  за даними системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій. Завантажити їх можна тут.

Зокрема, уточнюється, що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету коштів від повернення до бюджетів бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів, у тому числі залучених державою (відповідними місцевими бюджетами) або під державні (місцеві) гарантії, здійснюється за поданням органів, які ведуть облік заборгованості в розрізі позичальників.

Подання подаються:

1) за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, – Міністерством фінансів України;

2) за кредитами, залученими місцевими бюджетами або під місцеві гарантії, – відповідними місцевими фінансовими органами;

3) за бюджетними позичками, кредитами та фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі, облік заборгованості за якими ведуть органи Казначейства, – відповідними органами Казначейства;

4) за бюджетними позичками, фінансовою допомогою, наданою на поворотній основі, та кредитами, облік заборгованості за якими не ведуть органи Казначейства, – розпорядниками коштів державного чи місцевих бюджетів.

Подання складає орган, який здійснює облік заборгованості в розрізі позичальників, за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Подання надається платником до відповідного головного управління Казначейства, Казначейства разом із його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ, або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Заява про повернення коштів з бюджету складається платником в довільній формі з обов’язковим зазначенням такої інформації:

  • причина повернення коштів з бюджету,
  • найменування платника (суб’єкта господарювання),
  • код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку в паспорті),
  • місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи та номер контактного телефону одержувача,
  • реквізити рахунку одержувача коштів, сума платежу, що підлягає поверненню. 

У разі наявності в обліку органів Казначейства заборгованості платника перед державним бюджетом за іншими бюджетними позичками, кредитами або фінансовою допомогою відповідне головне управління Казначейства, Казначейство повідомляє платника та орган, який подав подання, про можливість направлення коштів (або їх частки), зазначених у заяві та поданні, насамперед на погашення цієї заборгованості перед державним бюджетом та помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів.

Також зазначено, що повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до місцевих бюджетів з єдиного рахунка з причин технічних та/або методологічних помилок під час формування реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка згідно з ПКУ, здійснюється за повідомленням ДПС без погодження відповідним місцевим фінансовим органом.

У разі зміни реквізитів рахунку за надходженнями, з якого необхідно здійснити повернення  коштів державного та/або місцевих бюджетів, та перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, таке повернення (перерахування) здійснюється зі зміненого рахунку за надходженнями

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному віснику" №42 від 04.06.2021 р.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»