• Посилання скопійовано

Чи є обов’язковою для сплати сума з колонки "Не застосована штрафна санкція" в Е-кабінеті?

У колонці "Не застосована штрафна санкція (передбачена відповідно норм ПКУ)" Е-кабінету відображається штраф, який нараховано автоматично, за порушення платником податків терміну сплати податку та не є обов’язковою для сплати

Чи є обов’язковою для сплати сума з колонки "Не застосована штрафна санкція" в Е-кабінеті?

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що згідно з абз. 1 п. 42 - 1.2 ПКУ, Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Порядок функціонування Електронного кабінету затверджений наказом Мінфіну №637.

Згідно з п. 3 розд. ІІ Порядку №637 Електронний кабінет в процесі функціонування взаємодіє з іншими інформаційно-телекомунікаційними системами ДПС.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить наступну інформацію по кожному виду платежу, зокрема:

  • назва ТО ДПС;
  • код платежу;
  • назва платежу;
  • не застосована штрафна санкція (передбачена відповідно норм ПКУ);
  • термін сплати.

За порушення платником податків правил сплати (перерахування) узгоджених сум грошових зобов’язань (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а також пені) контролюючим органом застосовуються штрафні (фінансові) санкції передбачені ст. 124 ПКУ.

Податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ (п. 58.3  ПКУ).

Податкові повідомлення-рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків, повинні бути складені у письмовій формі, відповідним чином підписані та у випадках, передбачених законодавством, завірені печаткою такого контролюючого органу, і відображатися в Електронному кабінеті (п. 42.1 ПКУ).

Документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані, зокрема. за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику) (п. 42.2 ПКУ).

Відповідно до п. 2 підрозд. 12 розд. IV Порядку №5, інформація про дату вручення платнику податку податкового повідомлення-рішення вноситься до інформаційної системи структурними підрозділами територіальних органів ДПС, якими сформовані податкові повідомлення-рішення, не пізніше дня, наступного за днем отримання такої інформації.

У колонці «Не застосована штрафна санкція (передбачена відповідно норм ПКУ)» меню «Стан розрахунків з бюджетом» Електронного кабінету відображається штрафна санкція, нарахована автоматично, за порушення платником податків терміну сплати узгоджених сум грошових зобов’язань у відповідності до норм ст. 124 ПКУ та не є обов’язковою для сплати.

Обов’язок сплатити штрафну санкцію настає у платника податків від дати вручення йому податкового повідомлення-рішення, яке надсилається (вручається) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»