• Посилання скопійовано

ВРУ прийняла закон про спецрежим оподаткування для ІТ-компаній

Прийнятим 14 грудня у ІІ читанні законопроєктом №5376 пропонується для ІТ-компаній та їхніх працівників ввести спецрежими оподаткування з меншими ставками податків

ВРУ прийняла закон про спецрежим оподаткування для ІТ-компаній

14 грудня ВРУ  у ІІ читанні прийняла законпроєкт №5376 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні".

Закон спрямований на надання податкових стимулів ІТ індустрії та встановлює комплексну систему заходів, необхідну для розвитку цифрової економіки в Україні.

Закон передбачає запровадження низки заходів щодо стимулювання розвитку ІТ індустрії, вдосконалення норм щодо оподаткування галузі цифрової економіки і розмежування резидентів Дія Сіті, які є платниками податку на прибуток на особливих умовах, а також платниками, що використовують діючу концепцію нарахування і сплати податку на прибуток, а також встановлення умов відповідальності для юридичних осіб, що скористалися пільговим режимом за невідповідність критеріям, що висуваються до резидентів Дія Сіті.

Законом запроваджується:

  • спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті-ІТ компаній, що відповідатимуть передбаченим Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» вимогам та будуть включені до спеціального реєстру, ведення якого здійснюватиме уповноважений орган - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки;
  • спеціальний режим оподаткування окремих доходів працівників резидентів Дія Сіті та залучених ними гіг-спеціалістів (фахівців, які виконують роботи (надають послуги) в рамках здійснення резидентами Дія Сіті їх господарської діяльності на підставі гіг-контрактів, укладених відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»).

Прикінцевими положеннями Закону передбачено, що протягом строку, визначеного частиною другою статті 3 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», держава гарантує стабільність визначених цим Законом умов оподаткування резидентів Дія Сіті, а також залучених ними працівників та гіг-спеціалістів.

Гарантії стабільності умов оподаткування не поширюються на зміни законодавства України, що стосуються питань оборони, національної безпеки, забезпечення громадського порядку та охорони довкілля.

Закон передбачає, що Кабінет Міністрів має протягом трьох місяців розробити механізм компенсації коштів, виплачених платникам податку у зв'язку з реалізацією права на податкову знижку, у разі якщо платник податку на доходи фізичних осіб сплачує податок до іншого бюджету.

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Закон прийнято з необхідними техніко-юридичними правками.

 

Подробиці від Мінцифри

Податковий законопроєкт передбачає такі умови: 

  • Можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% або податок на прибуток – 18%. 
  • Спеціальні ставки для працівників IT-компаній та гіг-спеціалістів: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 5%, єдиний соціальний внесок – 22% від мінімальної зарплати, військовий збір – 1,5%. Якщо фахівець отримує понад 240 тис. євро на рік, то весь дохід вище від цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО. 
  • Перехідний період із ФОП-моделі на гіг-контракти та трудові контракти. З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3 групи) не повинні перевищувати 50%, а з 2025 року – 20%. До цього часу – жодних обмежень. Оподаткування ФОП, що співпрацюватимуть із резидентами Дія City, залишатиметься на рівні чинних на сьогодні ставок. 
  • Суми понад ліміт для платників ПнВК будуть оподатковуватися в розмірі 9%. Платники податку на прибуток витрати на ФОП, які перевищуватимуть дозволені 20%, повинні будуть включати до фінансового результату. 
  • Компанії-резиденти, що сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без жодних обмежень і після 2025 року.
  • 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше від 1 разу на 2 роки;
  • Податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.

Основний закон №1667-ІХ про Дія City ухвалений парламентом і підписаний Президентом. Завдяки Дія City ІТ-компанії зможуть будувати прозору корпоративну структуру, мати кращий доступ до інвестицій та працювати в рамках сприятливої податкової системи. Ми реалізуємо проєкт Дія Ctiy, щоб створити одну з найкращих податкових систем у світі, лібералізувати трудові відносини, захистити українські та міжнародні стартапи. 

***

Читайте також: Як планують стимулювати ІТ-компанії: новий законопроєкт

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»