• Посилання скопійовано

Железняк пояснив заяву Мінфіну про можливе підвищення податків

На думку Я. Железняка, масштабно підвищувати податки неможливо. По-перше, це не спрацює, бізнес поїде. А по-друге, Рада не проголосує. Дрібними ж підняттями тільки всіх розсердять. Тож скоріш за все рівень оподаткування залишиться в нинішньому статусі

Железняк пояснив заяву Мінфіну про можливе підвищення податків

Нагадаємо, що нещодавно міністр фінансів С. Марченко в інтерв'ю для The Economist зазначив: якщо війна Росії проти України затягнеться на три-чотири місяці, то доведеться підвищувати податки. Також українців чекає скорочення витрат і можлива хвиля націоналізації.

Цю заяву прокоментував на своїй сторінці в Telegram Я. Железняк. Далі - пряма мова:

1) Так, у нас, справді, проблема з бюджетом. Писав вже про це, але давайте ще раз коротко: наші витрати прагнуть до 200 млрд грн/ місяць;

2) Доходи нижче 90 млрд грн/місяць;

3) Зрозуміло, що у нас величезне недоотримання, у тому числі і в частині податків. Хто пише про виконання плану, на жаль, не розібрався. Чи розібрався і маніпулює. Приберіть ПДВ, який не повернули, і передоплату за податками, і отримаєте жахливу цифру (біля 30-40 недобору).

Щодо митниці все ще гірше. Загалом, діру в 100 млрд потрібно закривати. Як це можна зробити?

1) Скорочувати бюджет? Можливо, але для розуміння: у нас приблизно 150 млрд (3/4) йде на армію. Сподіваюся, не потрібно пояснювати, чому скорочення там неможливі. А серед інших 50-ти мільярдів - це в основному соціалка і пенсії. Звичайно, можна і треба зменшити кількість чиновників, але сильно це не врятує ситуацію. Максимум ми тут знайдемо 1/20 від необхідних ресурсів.

2) Підвищувати податки? Тут масштабно це зробити неможливо:

  • по-перше, не спрацює, бізнес поїде;
  • по-друге, Рада не голосуватиме за таке.

А якщо дрібними підняттями - тільки усіх розсердимо і знову ж таки не притягнемо досить ресурсів. Загалом, немає сенсу. Краще вже оптимізувати держапарат. Але ще раз - усе це дрібниці.

3) Просити допомоги у донорів. Все ті ж 100 млрд. Це поки єдина можливість. І так, тут я трохи розумію, навіщо міністр в орієнтованому саме на іноземного читача ЗМІ (The Economist) малює апокаліптичні сценарії. І обіцяє колись підняти податки.

Сподіваюся, теж не потрібно пояснювати, чому створювати враження, що ми не заплатимо за боргами, коли одночасно просимо дати грошей, максимально безглузда затія. Все. Я б зараз не ламав списа на тему податків.

Швидше за все, рівень оподаткування залишиться в нинішньому статусі. Ні більше, ні менше. А сконцентрувався б на кроках в інших сферах (про які автор обіцяє розповісти в наступних постах).

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»