• Посилання скопійовано

Дата складання акцизних накладних та дата їх реєстрації в ЄРАН припадають на різні звітні періоди: вплив на декларацію

В декларації якого звітного періоду відображаються обсяги пального за складеними акцизними накладними (розрахунками коригування), якщо дата їх складання та дата реєстрації в ЄРАН припадають на різні звітні періоди?

Дата складання акцизних накладних та дата їх реєстрації в ЄРАН припадають на різні звітні періоди: вплив на декларацію

Фахівці "ЗІР" у підкатегорії 116.05 зазначають, що відповідно до п. 231.1 ПКУ платник податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

Платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну на обсяги пального, використаного для власного споживання; реалізованого та/або використаного для виробництва непідакцизної продукції на умовах, встановлених ст. 229 ПКУ; втраченого як у межах, так і понад встановлені норми втрат; зіпсованого, знищеного, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального.

Об’єктом оподаткування акцизними податком є реалізація будь-яких обсягів пального понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку та вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 213.1.1 ПКУ, що підтверджено зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН, та ввезені на митну територію України, що засвідчено належно оформленою митною декларацією (пп. 213.1.12  ПКУ).

Відповідно до Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14, особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку (далі – платник) складають та подають декларацію акцизного податку (далі – Декларація) (п. 2 розд. І Порядку №14).

Платник, визначений пп. 212.1.15 ПКУ зобов’язаний подавати Декларацію за кожний звітний (податковий) період незалежно від того, чи провадив такий платник господарську діяльність у цьому періоді, чи ні (п. 4 розд. ІІІ Порядку №14). Згідно з абзацом першим п. 5 розд. ІV Порядку №14 Розділ В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» заповнюється платниками акцизного податку, визначеними пп. 212.1.1, 212.1.15  ПКУ, які здійснюють реалізацію пального у розумінні абзацу другого пп. 14.1.212  ПКУ.

Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального здійснюється у Додатку 1 прим. 1 до Декларації (далі – Додаток) на підставі даних митних декларацій та акцизних накладних/розрахунках коригування до акцизних накладних.

Тобто в Декларації відображаються ті акцизні накладні/розрахунки коригування до акцизних накладних, які зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається Декларація.

Відображення розрахунків коригування до акцизних накладних здійснюється у суб’єкта господарювання, який подає Декларацію у таких графах Додатку:

у графі 4 зазначаються обсяги згідно з розрахунками коригування до вхідних акцизних накладних:

  • складені та зареєстровані в ЄРАН особою, що реалізувала пальне, які збільшують обсяги отриманого суб’єктом господарювання пального (мають додатне значення);
  • складені особою, що реалізувала пальне, та зареєстровані суб’єктом господарювання, розрахунки коригування, які зменшують фактичні обсяги отриманого суб’єктом господарювання пального (мають від’ємне значення);

у графі 5 зазначаються обсяги згідно з розрахунками коригування до вихідних акцизних накладних:

  • складені та зареєстровані в ЄРАН суб’єктом господарювання розрахунки коригування до акцизних накладних, наданих отримувачам пального, які збільшують обсяги відвантаження пального (мають додатне значення);
  • складені суб’єктом господарювання та зареєстровані особою – отримувачем пального розрахунки коригування, які зменшують обсяги відвантаженого суб’єктом господарювання пального (мають від’ємне значення);

у графах 6 – 10 зазначаються обсяги пального згідно з складеними та зареєстрованими суб’єктом господарювання в ЄРАН розрахунками коригування до акцизних накладних, що не передбачають надання їх отримувачу, за відповідними типами причин (мають від’ємне або додатне значення).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»