• Посилання скопійовано

Акцизна накладна за щоденними підсумками може включати обсяг за всіма АЗС

У разі здійснення реалізації пального за готівку кінцевому споживачу підприємство може складати акцизну накладну за підсумками операцій за день за кожним кодом товарної підкатегорії. При цьому допускається включення до такої накладної обсягу реалізації сукупно по всім АЗС

Акцизна накладна за щоденними підсумками може включати обсяг за всіма АЗС

Відповідно до п. 231.1 ПКУ платник акцизного податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

 

Дата складання акцизної накладної

Акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального (абзац перший п. 231.3 ПКУ).

У разі здійснення операцій з реалізації пального, які передбачають відпуск пального через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях, акцизна накладна складається у день проведення відпуску пального через паливороздавальні колонки на таких станціях незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне.

Про визначення дати складання акцизної накладної при реалізації палива ми наводили консультацію податківців тут.

 

Акцизна накладна за щоденними підсумками, якщо декілька АЗС

Акцизна накладна за щоденними підсумками операцій може бути складена за наступних умов:

  1. реалізації пального здійснюється за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником акцизного податку);
  2. розрахунки проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалізує пальне).

Така акцизна накладна за щоденними підсумкам складається за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (абзац третій п. 231.3 ПКУ).

При цьому в індивідуальній консультації від 27.09.2018 р. №4190/6/99-99-15-03-03-15/ІПК ДФСУ надає роз’яснення, що при складанні акцизної накладної за щоденним підсумком підприємство має право включити до неї загальні обсяги реалізованого за всіма пунктами відпуску пального окремо за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД.

Водночас податківці акцентують увагу, що відповідно до Заяви про реєстрацію платником акцизного податку з реалізації пального, поданої підприємством (яке розглядається у коментованій консультації) за формою 1-АКП пунктам, через які здійснюється відпуск пального (три АЗС), не делеговано право щодо реєстрації акцизних накладних. І стає зрозуміло, що наведене вище роз’яснення враховує і цей момент. 

Тож, якщо, наприклад, одна з АЗС має статус відокремленого підрозділу та наділена правом складання і реєстрації акцизних накладних, ситуація зміниться. Податківці будуть наполягати, що на обсяг реалізованого пального таким відокремленим підрозділом акцизні накладні він має створювати і реєструвати самостійно. 

*** 

Читайте також: Акцизна накладна за щоденними підсумками може складатися сукупно за всіма АЗС платника.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»