• Посилання скопійовано

Продаж алкоголю з адресною доставкою: як уникнути штрафу?

Чи буде порушенням продаж алкоголю шляхом його доставки за адресою покупця? Консультують податківці

Продаж алкоголю з адресною доставкою: як уникнути штрафу?

ДФСУ в ІПК від 16.05.2019 р. №2207/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК нагадує, що згідно з п. 11 ч. 1 ст. 15-3 Закону №481 забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у невизначених для цього місцях торгівлі.

 

Які місця торгівлі є визначеними?

Місце торгівлі алкоголем – це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування. При цьому для алкогольних напоїв, крім пива, – це має бути місце торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане РРО (незалежно від їх кількості) або де є КОРО (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв.

Такі вимоги до місця, де здійснюється продаж алкоголю, встановлені незалежно від того, чи оформляється в них продаж інших товарів.

Окрім цього, податківці звертають увагу, що суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити стан приміщень для роздрібної торгівлі алкогольними напоями згідно з санітарно-технічними, санітарно-гігієнічними, технологічними, протипожежними та іншими нормами.

Та найголовніше, що законодавством не передбачено право суб’єктів господарювання здійснювати торгівлю алкогольними напоями поза місцем торгівлі, зокрема, шляхом доставки останніх представником суб’єкта господарювання на адресу кінцевого споживача. А отже, така торгівля є забороненою і загрожує порушнику санкціями з боку ДФС.

 

Відповідальність за торгівлю поза визначеним місцем торгівлі

За продаж алкоголю у невизначених для цього місцях ліцензія платника податків підлягає анулюванню шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі порушення вимог ст. 15-3 Закону №481 (абз. 8 ч. 31 ст. 15 Закону №481).

Окрім цього, до такого суб’єкта господарювання застосовуються штрафи у розмірі 6800 гривень.

 

Але не все так страшно...

В листі від 13.02.2018 р. №601/ІПК/20-40-14-10-16 ДФС у Харківській області повторювала тіж роз’яснення. Більш того, в цьому роз’ясненні наголошувалось, що продажем алкоголю є не тільки сплата покупцем певної суми коштів за нього, а й приймання-передача цього товару від продавця у власність покупця (фактичне набуття права власності на товар). І підкреслювалось, що право власності на такий товар переходить до покупця в момент фактичної передачі алкоголю на підставі первинних документів.

Однак харківські податківці заявили, що доставка алкогольних напоїв за адресою покупця можлива за умови їх продажу через спеціалізовані господарські одиниці та за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем.

Під спеціалізованими господарськими одиницями маються на увазі зазначені в Правилах роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою КМУ від 30.07.1996 р. №854:

  • або підприємства, які спеціалізуються на торгівлі алкоголем, 
  • або спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом продовольчих товарів,
  • або заклади ресторанного господарства.

До речі, це обмеження стосується і фізосіб-підприємців. Податківці наполягають, що вони мають право здійснювати продаж алкогольних напоїв виключно через заклад ресторанного господарства або спеціалізований відділ, що має статус закладу ресторанного харчування.

Отже, якщо ви оформили відповідну господарську одиницю і продаж алкоголю проводите через неї, подальша доставка товару покупцю на певну адресу – не проблема.

Але не забувайте: у разі доставки товару за допомогою власної кур’єрської служби за умови післяплати кур’єр повинен видати покупцю розрахунковий документ (чек) в момент оплати коштів за придбаний товар. При цьому розрахунковий документ (чек) повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на господарську одиницю, через яку здійснюється роздрібна торгівля алкогольними напоями на підставі відповідної ліцензії.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»