• Посилання скопійовано

Чи потрібно перевізнику пального реєструвати пересувний акцизний склад?

Напередодні 01.07.2019 р. виникає багато запитань щодо того, кому необхідно реєструвати акцизні склади, а кому ні. Зокрема, чи виникає така необхідність у суб’єкта господарювання, який надає послуги з перевезення палива? Розглянемо роз’яснення податківців

Чи потрібно перевізнику пального реєструвати пересувний акцизний склад?

Коментар до ІПК ДФС від 24.05.2019 р. №2377/ФОП/Г/16-31-13-02-14/ІПК

Розпорядник акцизного складу

Пп. 14.1.224-1 ПКУ визначено, що розпорядник акцизного складу пересувного - це суб'єкт господарювання - платник акцизного податку, який є власником пального або здійснює діяльність з виробництва спирту етилового та який з використанням транспортного засобу незалежно від того, кому належить такий ТЗ:

  • реалізує або зберігає пальне або спирт етиловий;
  • ввозить пальне на митну територію України, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

При цьому не є розпорядником акцизного складу пересувного суб'єкт господарювання (перевізник, експедитор), який здійснює транспортування пального або спирту етилового.

 

Акцизний склад пересувний                                                      

Акцизний склад пересувний - це транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий на митній території України (пп. 14.1.6-1 ПКУ).

Зокрема, транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для:

  • переміщення в ньому митною територією України пального або спирту етилового, що реалізується (крім пального або спирту етилового, що переміщується митною територією України прохідним транзитом або внутрішнім транзитом, визначеним пп. "а" п. 2 ч. 2 ст. 91 МКУ);
  • зберігання в ньому пального або спирту етилового на митній території України;
  • ввезення пального або спирту етилового на митну територію України, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

Своєю чергою, не є акцизним складом пересувним транспортний засіб, що використовується суб'єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки.

 

Висновок податківців

Податківці у ІПК від 24.05.2019 р. №2377/ФОП/Г/16-31-13-02-14/ІПК зазначили, що якщо суб’єкт господарювання здійснює свою діяльність виключно з надання послуг стороннім підприємствам із перевезення скрапленого газу власним автомобільним транспортом та не є платником акцизного податку і власником пального, фізична особа - підприємець не є розпорядником акцизного складу пересувного.

Відповідно до цього, обов’язку реєструвати пересувний акцизний склад у перевізника пального не виникає.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»