• Посилання скопійовано

Чи може роздрібний торговець алкоголем продавати алкоголь оптовим покупцям?

ДФС наголошує, що оптова торгівля алкогольними напоями вимагає окремої ліцензії і не може здійснюватися за наявності лише роздрібної ліцензії. А також нагадує про те, в чому різниця між цими двома видами торгівлі (і вона зовсім не в кількості товару, яку купує покупець)

Чи може роздрібний торговець алкоголем продавати алкоголь оптовим покупцям?

Коментар до ІПК ДФС від 08.05.2019 р. № 2022/6/99-99-12-01-02-15/ІПК

Податківці в коментованій ІПК слушно наголошують, що суб’єкт господарювання, який має  ліцензію саме на роздрібний продаж алкоголю, не має права торгувати алкоголем оптом. Вони нагадують про фінансові санкції за здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями без наявності відповідної ліцензії - 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 гривень.

Але деяким продавцям важко розрізнити ці два види торгівлі. Адже покупець не попереджає його про те, що операція з купівлі, яку він бажає здійснити, належить до оптової або роздрібної торгівлі. Тому продавцям доводиться самостійно визначати, кому продавати можна, а кому ні. Адже інакше за них це зроблять податківці при перевірці.

 

Роздрібна чи оптова торгівля?

У чому ж різниця між цими двома видами торгівлі? Щодо алкогольних напоїв, щоб дізнатися відповідь на це питання, доведеться звернутись до Закону №481.

Роздрібна торгівля – це діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування (абз. 13 ч. 1 ст. 1 Закону № 481).

Нормами пп. 14.1.212 ПКУ визначено, що реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування.

З цих норм ДФСУ робить висновок: суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, має право реалізовувати ці товари лише громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

В цьому є лише один нюанс, який і досі викликає запитання. Коли алкоголь продається громадянам в магазині (через РРО та оформлення фіскального чеку), питань немає – це роздрібна торгівля. А хто такі «інші кінцеві споживачі? Якщо, наприклад, суб’єкт господарювання придбаває алкогольні напої з безготівковою оплатою, як дізнатись, кінцевий він споживач чи придбав ці товари з метою подальшого продажу? Адже такий покупець не зобов’язаний надавати продавцю інформацію про мету покупки!

Податківці ставляться до цієї проблеми, як побачимо нижче, фіскально і формально. Визначальною ознакою оптового продажу вони вважають порядок його документального оформлення.

Оптова торгівля - це діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання (абз. 12 ч. 1  ст. 1 Закону №481). Оптова торгівля алкогольними напоями може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій.

Податківці вважають, що оптовий продаж алкоголю здійснюється на підставі договору та оформлюється такими документами, як видаткові накладні, податкові накладні, а також, товарно-транспортні накладні встановленого зразка №1-ТН /алкогольні напої.

Отже, з коментованої ІПК можна зробити висновки:

  1. для продажу алкоголю іншим суб’єктам господарювання, який оформлено видатковими накладними, податковими накладними, а також товарно-транспортними накладними встановленого зразка №1-ТН /алкогольні напої, потрібна відповідна ліцензія на оптову торгівлю алкоголем;
  2. якщо навіть продаж як такий відбувається лише громадянам та іншим кінцевим споживачам, але  повернення алкогольних напоїв постачальнику оформляється так само, як і оптовий продаж (у висновку №1), то для такого повернення суб’єкту господарювання-покупцю теж потрібна ліцензія на оптову торгівлю.

Звертаємо увагу, що щодо висновку №2, навіть, у самих податківців консультації є суперечливими.  Наприклад, тут податківці говорять про те, що питання повернення продукції постачальникові Законом №481 не регулюється, а згідно із ГКУ умови постачання й повернення товарів регулюються договором поставки, укладеним між постачальником і покупцем. Тож, можна зробити висновок, що повернення алкогольних напоїв не розглядається як операція з його продажу, і не вимагає наявності ліцензії на оптову торгівлю алкоголем.

Втім, оскільки ці роз’яснення мають інформаційний та рекомендаційний характери (а також суперечать одне одному), зацікавленим покупцям має сенс замовити власну ІПК (згідно зі ст. 52-53 ПКУ). Адже її (якщо висновки податківців не сподобаються) той, хто отримав, може оскаржити в суді. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»