• Посилання скопійовано

Роздрібний продаж пального: приклад та порядок складання АН

В зв’язку з введенням нової форми і нового порядку складання акцизної накладної виникає багато питань щодо її заповнення. Розглянемо, як скласти акцизну накладну на роздрібний продаж пального кінцевим споживачам – не суб’єктам господарювання

Роздрібний продаж пального: приклад та порядок складання АН

Нагадаємо, що з 23 липня діє нова форма АН та новий Порядок складання акцизної накладної, який затверджено Наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. №262. Про це ми писали тут.

Випадків складання АН досить багато, але зараз ми розглянемо лише один – порядок складання АН (з прикладом), яка складається при реалізації пального на АЗС (роздрібний продаж). Адже в такому випадку у продавця є вибір: він може складати як окремі АН на кожну операцію з реалізації пального, так і одну АН на весь денний обсяг реалізації кінцевим споживачам.

АН може бути складена за щоденними підсумками операцій у разі здійснення реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві (який не є суб'єктом господарювання), розрахунки за які проводяться через касу / РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалізує пальне). Це дозволяє п. 3 розділу ІІ Порядку №262.

При цьому окремі обов'язкові реквізити акцизної накладної, що ідентифікують отримувача пального, визначені пп. «г», «ґ» п. 231.1 ПКУ, не заповнюються. Хоча тут мається на увазі не те, що такі реквізити можуть бути залишені зовсім пустими, а те, що в них не потрібно зазначати саме дані покупця. Такий висновок можна зробити з того, що далі у Порядку визначено, як повинні бути заповнені такі реквізити у разі роздрібного продажу не суб’єкту господарювання. Розглянемо їх докладно.

 

Як складається АН за щоденними підсумками операцій?

Така АН складається в одному примірнику. Це зазначено в п. 4  розділу ІІ Порядку №262 (отже, в верхній правій частині зазначаємо 1 з 1).

У заголовній частині такої АН у рядку «Коди операцій для складання в одному примірнику» зазначається код 6 – «реалізація отримувачу, який не є суб’єктом господарювання».

У рядку «Умови оподаткування» проставляється «0» – на загальних підставах.

В рядку «Напрям використання» вказується код 4 – «реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним».

У рядку «Особа – отримувач пального» зазначається «Неплатник»; до рядка «юридична особа – код за ЄДРПОУ отримувача пального; договір про спільну діяльність – реєстраційний обліковий номер; для фізичної особи – прізвище, ім'я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» вноситься умовний код «1000000000».

Графи правої частини АН, в яких вказується інформація про акцизний склад/акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, залишаються пустими.

Таблична частина акцизної накладної заповнюється в загальному порядку. Подивитися, як це виглядає, можна у Зразку.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»