• Посилання скопійовано

Чому ДФС відхиляє реєстрацію нових АН у двох примірниках: аналіз помилок від М.Е.Doc

Які помилки допускають у разі складання та реєстрації АН у двох примірниках?

Чому ДФС відхиляє реєстрацію нових АН у двох примірниках: аналіз помилок від М.Е.Doc

У попередньому матеріалі М.Е.Doc повідомляло, які помилки зустрічаються при заповненні коду операцій для складання АН в одному примірнику, а також у даті реєстрації акцизної накладної. Тепер продовжує знайомити читачів з поширеними помилками при заповненні АН на пальне.

 

Помилки в АН, які складають у двох примірниках

1. У випадку відхилення АН з формулюванням: "Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.4 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: другий примірник АН (пальне) повинен бути ідентичний першому примірнику".

У разі отримання квитанції з таким змістом зверніть увагу на те, що дані, занесені до другого примірника АН (пальне), який реєструється особою - отримувачем пального, повинні повністю відповідати даним першого примірника такої АН, крім поля "Примірник".

2. У випадку відхилення АН з формулюванням, що: "Документ не прийнято. Порушено вимоги Порядку заповнення акцизної накладної, а саме: У разі складання другого примірника акцизної накладної у відповідному полі зазначається реєстраційний номер зареєстрованого в Єдиному реєстрі акцизних накладних першого примірника такої акцизної накладної".

Радимо перевірити, чи заповнений у вашій АН реєстраційний номер 1-го примірника. Адже, у разі, якщо у полі "Примірник" зазначено № примірника – "2", та (кількість примірників) – "2", то поле "Реєстраційний номер в ЄРАН 1-го примірника" повинно бути заповненим (Рис. 1).

Рис. 1

Помилки у заповненні умов оподаткування

1. У випадку відхилення АН з формулюванням: "Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле "Умови оподаткування" є обов’язковим для заповнення».

або 

"Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле "Умови оподаткування" містить некоректні дані".

Помилка пов’язана  із заповненням умови оподаткування,  перевірте, чи заповнено у вашій АН поле «Умови оподаткування». Адже це поле обов’язкове для заповнення та приймає значення від 0 до 5:

  • – оподаткування на загальних підставах;
  • 1 – пальне, яке не підлягає оподаткуванню (пп. 213.2.1 ПКУ);
  • 2 – пальне, звільнене від оподаткування акцизним податком (п. 213.3 ПКУ);
  • 3 - на умовах, встановлених п. 229.8 ПКУ;
  • 4 - на умовах, встановлених пп. 229.2 – 229.7 ПКУ;
  • 5 - залишки пального, які не обліковуються в СЕАРП. (утворилися станом до 01.07.2019 р. у СГ, які до 01.07.2019 р. не є платниками акцизного податку з реалізації пального).

2. У випадку відхилення АН з формулюванням: "Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: невірно заповнено поле "Умови оподаткування" або поле "Коди операцій для складання в одному примірнику" містить некоректні дані".

Така квитанція може прийти, зокрема, при невірному заповнення АН при експорті. Так, якщо поле "Умови оподаткування" заповнено значенням "1", то у полі "Коди операцій для складання в одному примірнику" вказується код "5" (вивезення за межі митної території України) – Рис. 2.

Рис. 2

Помилки в заповненні напряму використання

1. У випадку відхилення АН з формулюванням, що: "Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле "Напрям використання пального" є обов’язковим для заповнення".

або 

"Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле "Напрям використання пального" містить некоректні дані".

У цьому разі радимо перевірити: чи заповнено поле "Напрям використання пального". Дане поле обов’язкове для заповнення та приймає значення від 0 до 4:

  • 0 – загальний напрям використання;
  • 1 – реалізація пального в споживчій тарі ємністю до 5-ти літрів (включно) виробником або особою, яка здійснила розлив пального у таку тару;
  • 2 – реалізація пального з акцизного складу до іншого акцизного складу з використанням акцизного складу пересувного, у разі якщо до реалізації пальної такий інший акцизний склад уже відомий.
  • 3 – розподіл обсягу залишків пального станом на 01.07.2019 між акцизними складами/пересувними акцизними складами, де такі обсяги фактично знаходились;
  • 4 – реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним.

2. У випадку відхилення АН з формулюванням: "Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: невірно заповнено поле "Напрям використання пального" або поле "Коди операцій для складання в одному примірнику" містить некоректні дані".

Якщо ознака напряму використання пального "4", то коди операцій для складання в одному примірнику можуть бути: 1, або 2, або 3, або 6, або 0 (Рис. 3).

Рис. 3

***

Читайте також:

Джерело: M.E.Doc

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»